Column-nr9-2024


HET GEHEIM VAN EEN LANG LEVEN

 

Eindelijk staat het in de krant: ”Lees kinderen vanaf jonge leeftijd voor”. Er is onderzoek gedaan door hoofdonderzoeker David

Snowdon:”Lees kinderen op jonge leeftijd voor. Ze hebben daar een leven lang profijt van.” Er is van alles onderzocht, o.a. bij een groep  lezende nonnen, en de conclusie is, dat ziektes als Alzheimer en allerlei vormen van dementie, worden voorkomen, wanneer de grijze cellen getraind en gebruikt worden van kind af aan (voorlezen). Ik heb enig recht van spreken. Ik ben bijna 92 jaar oud, en ik werd vanaf mijn tweede jaar voorgelezen. Eerst door mijn moeder, sprookjes over elfjes met illustraties er bij van die gevleugelde wezentjes. Ja, ik wist al heel vroeg een beek in een bos, waar ze woonden. Ik schreef zelfs met behulp van mijn moeder een ansichtkaart aan hen, die ook (door mijn moeder) werd beantwoord.

Zo werd die heerlijk gevleugelde sprookjeswereld ook in leven gehouden door de medewerking van mijn grootouders en mijn moeder! Vanaf mijn vierde, vijfde jaar, werden de wat gecompliceerdere sprookjes, ook door mooie illustraties in kinderboeken die werden voorgelezen, van een leven voorzien.

En vanaf mijn zesde jaar op de lagere school bij Juffrouw van

Dissel was er geen houden meer aan. Bij de leesles mocht ik stukken voorlezen, en wanneer dat goed ging mocht ik een kinderboek uit de kast halen en voor mijzelf lezen. Behalve de sprookjesboeken, waar ik soms maar de helft van begreep, ging de grote wereld voor mij open. Ik las ook allerlei boeken waar ik niks van begreep, waardoor ik verbanden leerde leggen.

Mijn leeshonger is nooit afgenomen. Mijn kinderen werden ook door hun moeder geinfecteerd.

Ik kan nog uren door gaan met overtuigende bewijzen wat lezen vermag de mens te brengen, maar ik zou zeggen: ga zelf uw nieuwsgierigheid achterna. Ik ben zelfs zover gegaan, dat mijn kinderen, wanneer ik ze vroeg wat ze met sinterklaas wilden hebben, mij smeekten: ”Alsjeblieft Moes, géén boek!” Tot ze zelf zover waren dat ze tegen mij zeiden: “Moes, dit moet je lezen. O…en vooral dit ook!” Ik heb zelfs een kindermusical geschreven met de titelsong: “Lezen is het lekkerste wat er is!”

En nu ik de gezegende leeftijd heb bereikt van bijna twee-en-negentig jaar en nog steeds in twee boeken tegelijk bezig ben, en het nu ook in de krant staat dat je van lezen stokoud kunt worden, beaam ik volmondig: “Ze hebben gelijk!”.

Ze hebben gelijk. Maar dan wel met voorlezen beginnen!

ik wens u veel leesgenot!