Column-nr7-2024


ECHT HOLLANDS?

In een langsglijdende column las ik kritiek op de gerechten die in het populaire televisieprogramma “Heel Holland Bakt” gebakken worden. Hoewel heel amusant zie ik toch in Heel Holland Bakt vooral cake en schuimende toppings langskomen. Een soort sjieke taart, geen kwaad woord daarover. Maar toen ik Mme. Jannie een moorkop met mes en vork zag eten, kreeg ik de kriebels. Ik moest denken aan al die echt vaderlandse lekkernijen, waaraan in dit programma nooit aandacht wordt besteed. Ik ga nu even mijn eigen lijst op deze plek ventileren.

Zoals daar is de Drabbekoek. Van Friese origine. Een hoogst originele

Friese koek. Wanneer ik in de buurt van Sneek werkte, kocht ik altijd voor de Amsterdamse thuisblijvers een paar blikken met deze heerlijke versnaperingen om ze te laten kennismaken met deze unieke koek. Of de stroopwafel, die is bekend genoeg. Vooral in Gouda vers gemaakt, zalig! Je kunt ze gewoon uit de hand eten!

Dan het Friese Duimpje! Lekker pittig koekje met een nageltje van binnen. Ook de Zeeuwse Bolus…..ach, ik kan er naar snakken, of het heerlijke Palingbroodje…, ik geloof alleen nog in Veere, Zeeland, te koop!

En laatst was ik weer eens in Kalenberg. Daar hadden ze iets nieuws bedacht. Ik kreeg een enorme brok aangeboden: een Kalenbergse Turf. Een machtig brok, zwaar gelardeed met bittere chocola! Enfin, het is weer eens iets anders dan een cake, die wel of niet goed is gerezen! Dus wat zou het leuk zijn, om in ”Heel Holland Bakt” af en toe zo’n streekkoek te showen. Want ik liet maar een beperkte selectie hier zien,  maar lieve lezer, mocht u meer voorbeelden kennen van vaderlandse koekerijen, laat het ons weten! Of een recept voor speciale boterbabbelaars of andere lokale knabbelaars! En als tip: een echte Bossche Bol eet je niet met mes en vork.

Daar hap je gewoon vol in!