Column nr65 – 2023


ONS JAARLIJKS OERFEEST

 

Onze Sinterklaasviering is de topper van het jaar. Ik vier dit familiefeest vanaf de tijd, dat ik met mijn man en één baby op één kamer woonde. En daarna nooit meer niet gevierd. Later was het Sinterklaascentrum bij mij, omdat ik toen ruimte kreeg om alle kinderen en aanhang te bergen.

Een van de basisconsumpties is de zelfgemaakte warme

Sinterklaaswijn, vroeger trok ik die in een antieke stenen ketel, die is door het verhuizen zoekgeraakt. Die ketel stond ‘s ochtends al op de kachel te trekken met rooie wijn en een citroen of meer, vol geprikt met kruidnagelen, kaneelstokjes en dan maar de hele dag langzaam trekken, nooit koken. Het huis vulde zich met de heerlijke

Sinterklaasgeur, Meestal maakte ik soep en lekkere dingen, de laatste jaren mag ik -omdat ik nu echt een oude oma ben- lekker rustig zitten kijken en smullen, iedereen brengt ook lekkere dingen mee. Ik deed vroeger saucijzenbroodjes, tegenwoordig is het worstenbroodje hét succes.

Dan kan het feest beginnen. Wij hebben een paar weken van tevoren lootjes getrokken en een prijsgrens afgesproken, en er moet ook verplicht een zelf gemaakt vers bij worden geleverd. We luisteren aandachtig naar elkaars verzen…(hihihi)… Naarmate de familie groeide, duurde het feest langer en langer, dat hebben we na corona ingeperkt, allemaal één cadeautje met vers en/of surprise en dan dóór, dan kan iedereen ook weer op tijd naar bed.

En dan aan het eind kom daar DE PO met de nepdrol, een vast onderdeel! Een van de gasten, die voor het eerst dit feest meeviert, wordt verrast met een echte ouderwetse PO, waarin het cadeautje is verpakt in een authentiek aandoende nepdrol! (recept: natte ontbijtkoek gemasseerd met gemalen koffie tot een levensechte drol). Deze drol moet met de blote hand worden ontbloot, tot het cadeau te voorschijn komt. Het verbaast mij niets dat onze Hollandse schilders in de zeventiende eeuw dit sinterklaasfeest veel hebben geschilderd.

Wij waren dit jaar met achttien kinderen, familieleden, aangetrouwd en los. De enige gast die ontbrak was mijn schoon-kleindochter, die voor hartchirurg studeert, en op deze zondag dienst had. Maar verder waren wij compleet. Lieve lezers, ik wens jullie allemaal een mooie Decembermaand, kruip lekker bij elkaar in deze wereld en geniet zoveel mogelijk van je vrienden en vraag ook eens een verkleumde buurvrouw of man om er bij te zijn. Warm je aan elkaar. Ik wens alle lezers een warme Decembermaand met veel geestelijke warme sokken, liefde en saamhorigheid!