Column nr59 – 2023


ROODHARIGE WEERMANNEN

Ik heb een groot zwak voor roodharige weermannen. Een is er nog niet zo lang geleden met pensioen gegaan, zijn roodharige collega eenzaam achterlatend om het publiek de oren te wassen, zodat zij het klimaat nu eens echt serieus zouden nemen.

Deze roodharige heer zat vanavond bij Khalid en Sophie, een van mijn lievelingsprogramma’s. Er was veel sport, er was een zeer lange man, en er was overweldigend veel over het stemmen wat we gaan doen. Niemand had het over het klimaat.

Alleen de roodharige weerman aan het begin van het programma. Hij zei, dat er bij al dat lawaai en aanbevelingsrumoer over de mensen op wie wij gaan stemmen, er niemand over het klimaat sprak. Terwijl in zijn optiek de aandacht voor de toestand van het klimaat toch de hoogste urgentie zou moeten hebben! Maar niemand sprak er over….

De roodharige klimaatman sprak met beschaafde zachte stem over de onmogelijkheid om op het pad van de verkeerde beslissingen ten aanzien van het klimaat nog om te keren, er was geen terug meer….. ”Die regen die nu zo overvloedig valt ….vollopende kelders…. dijken die drie meter moeten  worden opgehoogd…. Het schijnt de mensen koud te laten….Alleen Volt heb ik er iets over horen zeggen….maar de rest van de aanstaande regeerders lijkt  het koud te laten”.

Niemand ging in op zijn oproep eens op ons klimaat te letten. Hij stond op en verliet het programma, niemand zei hem goeiendag, zo druk als ze waren of Pieter nu wel premier wilde worden. Of toch niet?

Ik wrong, zittend voor de buis, mijn natte sokken uit en zette mijn doorweekte schoenen bij de lauwe kachel. Stoken deden we ook al niet meer…