Column nr54 – 2023


EEN OPA MAAKT GELUKKIG

Een kind met een lieve opa kan veel aan. Kiftende ouders, een afwezige vader, een afwezige moeder, helemaal de afwezigheid van zorgende ouders…. Dan is een lieve grootvader vaak een betrouwbare zorgende figuur.

Trouwens, hetzelfde geldt voor een lieve grootmoeder ook: een geweldige steun voor een kleinkind, dat in een niet al te harmonische omgeving groot wordt.

Mijn grootvader, de vader van mijn moeder, was voor het meisje van vijf dat ik ooit was, een bron van veilige zekerheid. Ik kreeg aandacht van de soort waar ik heel gelukkig van werd.

Voorbeeld uit mijn leven, dat ik nooit ben vergeten. Ik had een levendige fantasie. Met de wetenschap, dat opa naar mijn verhaal luisterde ging ik heel erg mijn best doen om hem te amuseren. Op een dag stond ik op de vensterbank voor een beslagen ruit. Ik tekende met mijn vinger een poppetje op die ruit, terwijl ik mijn kinderfantasie er op losliet. Plotseling hoorde ik de deur van de kamer zachtjes open gaan. Ik wist dat het mijn Opa was. Hij stond stil om naar mijn verhaal te luisteren. Hierdoor ging ik heel erg mijn best doen. Voor hem! Door zo aandachtig naar mij te luisteren gaf opa mij de aandacht die ik nodig had. Waar mijn ouders helemaal geen tijd voor hadden, zo bezig als ze met zichzelf waren.

Omdat mijn moeder vaak ziek was, logeerde ik regelmatig bij mijn grootouders. Ik mocht dan op de Remington schrijfmachine van Opa tikken. “Jij schrijft!”, zei Opa dan. ”Ja, ik schrijf!”, zei ik trots. Het waren omineuze woorden. Niemand wist, dat ik later met schrijven mijn brood zou verdienen….

Mijn grootouders vertrokken in 1938 naar Durban, in Zuid Afrika, waar Opa met de Rotterdamse Droogdok Maatschappij zaken te doen had. Door de oorlog konden ze niet meer terug naar Holland…

Veel later in het laatste Oorlogsjaar, Februari 1945, kregen wij een brief van het Rode Kruis, waarin stond dat mijn Opa in Februari was gestorven. Ik had mijn hele kindertijd, de hele oorlog lang, gewacht op de tijd dat die rotoorlog voorbij zou zijn en Oma en Opa terug zouden komen….

Ik was 12 jaar, heb heel lang gehuild….Alleen Oma kwam terug. Gelukkig heeft ze mij heel veel over haar man, Mijn Opa, verteld.

Ik wens iedere kind, oud of jong, zo’n onvergetelijke Opa…