Column nr48 – 2023


UITSTAPJE MET VALYS

Met Valys doorbreek je je isolement!

Daar ging ik! Een mooie auto, instappen met de stok en de rollator, op weg naar mijn dochter en haar man, twee poezen en vijf pony’s! Maar eerst haalden we nog twee dames op en brachten die meteen weer weg naar een ander adres, daarna nog iemand opgehaald en weer afgeleverd en dat allemaal buitengewoon vriendelijk en attent….voor mij was dit een luxe uitstapje. De chauffeur, die vanwege de extreme hitte flessen gekoeld water voor ons haalde…Ik voelde me een prinses die een uitstapje maakt. Zorgeloos.

Valys is een uitvinding, als je een beperking hebt…zie stok en rollator, die allemaal mee mogen…het is een geweldige uitvinding en ik kan het iedereen die moeilijk loopt of anderszins een fysieke handicap heeft, van harte aanbevelen. En je mag nog iemand mee nemen, dat geeft nog meer zekerheid! Mijn lieve dochter en haar hartelijke man wachtten mij op met heerlijk eten buiten aan een grote tafel…. kortom een echt uitstapje.

En de volgende ochtend nog een uitstapje….we gingen naar het Kasteel Rechteren, in de dertiende eeuw gebouwd en nog steeds bewoond, wanneer ik het goed heb verstaan, door een Graaf en zijn vier zoons. Ondanks dat wij alleen door de hekken naar de prachtige tuin konden kijken, waren er veel vrijwilligers, die erg veel leuke verhalen konden vertellen. En er werd op de trap van het kasteel gemusiceerd…

Over Overijssel, en met name over de IJssel wordt op het ogenblik op de televisie ook een mooi verhaal verteld…en bijvoorbeeld over de Hanzesteden langs de rivier… Och, je komt door zo’n buitengewoon mooi en aantrekkelijk landschap…dat de behoefte om naar het zuiden af te reizen slinkt. Ik heb zelf jaren in de Kop van Overijssel gewoond , in het moeras- en rietgebied, onvergetelijke jaren, waarin onze kinderen naast hun grote-stadleven ook het buitenleven hebben leren kennen met, toen het in hun jeugd nog iedere winter vroor, schaatstochten en zwemmen in de vaart voor het huis…En de vrienden die ze daar ook voor het leven maakten, we hadden dat niet willen missen!

Lieve lezer, ik drijf een beetje weg op mijn gelukkige verleden.

En dat allemaal veroorzaakt door de tocht met de Valys.

Bovendien was de terugtocht naar Amsterdam ook spectaculair.

De mevrouw, die het busje deze keer bestuurde woont in

Groningen en maakt de tocht iedere dag.

“Ik vind het heerlijk!”, zegt ze stralend. “En dan ‘s avonds weer terug naar huis!”