Column nr43 – 2023


VERKNEUKELEN

Het was een week van verkneukelen. Ik had een uitnodiging op zak om in de Watertoren in Assendelft een avond te beleven, dat er kaasfondue zou worden geserveerd.

De Watertoren in Assendelft heb ik leren kennen, toen ik daar vijf avonden lezingen mocht houden, terwijl er lekkere stamppotten werden geserveerd, een doorslaand succes!  En nu was het tijd voor iets nieuws. Voor kaasfondue, in de versie “naturel” en een versie met knoflook! Deze uitnodiging, waarbij ik ook een huisgenote mocht meenemen om mee te proeven, liet mij het water al bij voorbaat over de lip lopen bij het vooruitzicht van mijn favoriete kostje! Onze gastheer Martijn haalde huisgenote  Monica en mijn persoontje op en voerde ons in de de lift naar de bovenste verdieping van de 50 meter hoge watertoren.…waar ons niet alleen een gezellig restaurant, maar ook een adembenemend uitzicht over Noord-Holland wachtte.

“Voor de liefhebbers zal ik na het eten een rondleiding geven, waarbij jullie Noord-Holland “en rond” kunt zien!” beloofde Martijn.

De naam kaasfondue is afgeleid van het Franse woord “fondre” (= smelten). Maar toch staat de kaasfondue als Zwitserse uitvinding in de boeken sinds 1768.

De gasten namen hun plaats in en bogen zich over de geestige menukaart met daarop de “klassieke huisregels over de “fondue-etiquette”, zoals “verlies je als eerste je broodje in het pannetje?”

Volgens de traditie mogen je tafelgenoten dan een passende straf bepalen. Jij mag bijvoorbeeld het volgende etentje organiseren, de rekening betalen en wat ons betreft mag je ook de afwas doen!”

Als de bodem van de pan in zicht komt, dan blijft er iets heerlijks achter. Op de bodem van de kaasfondue heeft zich een klein hard korstje gevormd. Eerst wordt deze voorzichtig losgemaakt.

Daarna wordt de croute in gelijke stukjes verdeeld. Iedereen neemt dan een borreltje met een stukje van de croute.

Als deze op is, is de kaasfondue ten einde. Wel moge het U bekomen!

Monica en mij is het zeer goed  bekomen. Wij zijn nu druk aan het plannen, wie van onze vrienden de volgende keer met ons mee mogen! En nu heb ik het nog niet eens gehad over de adembenemende rondleiding van Martijn!

Tip van Marjan: naast het klassieke witte wijntje, is het handig een kopje hete thee bij de fondue te drinken. Dat wijntje neem je er gewoon bij. Maar bij een koude drank krijg je koude klonten in je maag.

Dus: ook hete thee!