Column nr39 – 2023


GAY PRIDE!

Meestal stond ik langs de kant. De eerste keer waren er nog maar tien boten…nu, dat is veranderd. Net als de hoeveelheid publiek op en langs het water, niet te tellen. Er worden wat cijfers genoemd: Nog steeds ruim 50 procent durft nog niet voor z,n gevoelens uit te komen….dat kan nog beter. Dan een cijfer, wat ons doet huiveren. In minstens tien landen worden homo’s nog met de dood bedreigd. Dus op de vraag zijn dit soort demonstraties nog steeds nodig? Natuurlijk, wij kunnen deze cijfers niet gedogen. En toch is het geweldig, het meeleven van de Amsterdamse bevolking met deze dag is hartverwarmend. Nu vaart er een boot met roze medisch personeel van het OLVG en het VUMC langs “all included!”

Splinter, die met charme veel mensen hun verhaal laat vertellen. Zoals mijn Zutphense vrienden. Hen werd gevraagd of zij een fietspad in de regenboogkleuren wilden verven. “Jawel”, antwoorden mijn vrienden.“Dat willen wij wel. Maar waar voert dat fietspad dan naar toe?” Men had geen passend antwoord. Mijn vrienden dachten: “Dit is het moment!” En vanaf dat moment verfden zij Zutphen in vele opzichten roze en is Zutphen een lichtroze stad!

Een boot van de Rijksoverheid met het motto “Love is Love!” vaart langs. Is hier sprake van een grote doorbraak? Zoals mijn positief ingestelde vrienden vonden dat het ogenblik was aangebroken om de stad Zutphen roze te kleuren – dat gebeurde!-  zo lijkt nu het ogenblik aangebroken dat alle mensen van de Rijksoverheid ook maar eens een daad moeten stellen! Waar zo’n dagje Gaypride allemaal niet goed voor is!!!!