Column nr29 – 2023


PRAKTISCH NIEUWTJE

Wanneer je een oog bent verloren, door een nawee van corona, moet je met één oog door de wereld. Nu schijnen er duizenden mensen met één oog te zijn, die er heel comfortabel mee leven. Ik probeer dat ook. Maar ik wilde toch wel weer een fijne bril hebben met een glas, dat ook je nieuwe “kortzichtigheid” optimaal ondersteunt! Ik ging op zoek naar iemand, die mij kon helpen. En natuurlijk, mijn adjudant wist raad! Hij had het adres van “De Rijdende Opticien”.  Zijn naam: David van Deudekom. Helaas, hij was even met vakantie. Maar toen hij uitgerust weer terug was, maakte ik meteen een afspraak.

Toen de dag was aangebroken, dat Heer van Deudekom zou komen, was ik toch een tikkeltje opgewonden. Er brak een nieuwe fase in mijn leven aan. Ik had nog een tijdje overwogen een zwart lapje voor mijn dooie oog te binden, een soort Kapitein Haak-vrouw zou ik worden, maar dat werd mij door mijn kinderen ten stelligste afgeraden. Ik moest mij gewoon bij mijn ene oog neerleggen en mijn hoop op de Rijdende Opticien stellen.

De dag van het nieuwe glas brak aan. De Rijden Opticien vertelde mij, dat het geen enkele moeite voor hem was, met zijn Rijdende

Brillenwinkel in het Hofje waar ik woon, tot aan mijn bed te rijden, mijn ene oog op te meten, mij een aantal brillen te laten zien waaruit ik kon kiezen. Dan zou hij weer vetrekken en na een week of drie was er een nieuw glas geslepen en zou hij dezelfde weg tot aan mijn kamer afleggen om mij zijn nieuwe brillenglas te showen, en in een heel nieuw montuur bevestigen, het op mijn neus zetten, mij groeten en weer verdwijnen.

Aldus geschiedde. Ik kijk weer vrolijk mijn gehalveerde wereld in, ik moet alleen uitkijken met over mijn linker schouder te kijken. Daar is namelijk niets meer te zien. En bij het inschenken van een kopje thee of koffie moet ik  ook uitkijken, dat ik het vocht er niet naast schenk.

Even wennen.

En verder ben ik David van Deudekom ontzettend dankbaar, dat hij mij zo kranig de halve wereld weer heeft teruggegeven. Dank je wel

David.

Zijn telefoonnummer is O6-508 40 766, opticien aan huis, DAVID VAN DEUDEKOM  https://www.opticienaanhuis.nl/