Column nr27 – 2023


DE HOFTUIN

Binnenkort zijn daar weer de tuindagen. Ik zou iedere Amsterdammer willen aanraden om op zijn of haar tocht op de Open Tuin dagen eens een kijkje in onze magnifieke tuin te nemen, waar onze Tuinvrouw Roxanne al enkele jaren de scepter zwaait, wat heeft geleid tot een ware lusthof vol bomen, struiken, heesters en planten  waarvan er door het hele jaar heen altijd verschillende in uitbundige bloei verkeren. Roxanne wordt ook bijgestaan door verschillende Hofdames, die op haar aanwijzingen mee helpen allerlei hand- en spandiensten uit te voeren. Zo is Mme. Elodie expert in het verwijderen van mos en ander onguur onkruid uit het mooie grindpad, dat ons door het groen voert. Ook andere Hofdames onderhouden kleine stukken tuin, hen toegewezen voor eigen gebruik, hetgeen de tuin ook heel persoonlijk maakt! Afgelopen ochtend dronk ik koffie tussen de zojuist open gebloeide rozen, in alle kleuren van diep rood tot lieflijk roze! Ook de donker paarse seringen waren dit jaar van een fluwelen schoonheid om van de diepe geur die ze verspreidden nog maar niet te spreken. Het voorbije voorjaar liet een breed bloeiende magnoliaboom zien en de gouden regen is nog hevig bloeiend! Een jaar of twee was zijn voortbestaan arbitrair, maar dat pleit is in het voordeel van de boom uitgevallen. En nu is de bloei zo overtuigend, dat niemand het in zijn hoofd zou halen om deze gouden schat om te hakken. Zorgvuldig snoeien, dat heeft hem gered. Soms is er op een tuindag discussie:  ‘’Moeten de struiken niet een beetje hoger groeien? Iedereen kijkt bij ons zo naar binnen!” En ook wel: “Kunnen de struiken niet iets lager worden gesnoeid? We zien helemaal niets meer van de overkant!”

Soms geeft een bewoonster een mooie boom of struik cadeau. Zo is de kornoelje, die nu ook al weer in volle knop staat, een geschenk van een vorige Hofdame. Ook de zakdoekjesboom, die werkelijk kleine witte lapjes aan zijn takken laat groeien, ook zo’n nalatenschap van een dankbare Hofdame! Net als de magnifieke cameliastruiken, die al heel vroeg in het jaar uitbundig bloeien!

Ik drink mijn koffie en adem diep al die heerlijke geuren in. Ik voel mij werkelijk bevoorrecht, dat ik hier in mijn kleine kamer op de Hoftuin mag neerkijken. En ik zie hoe de voltallige duivenbevolking gek van plezier wordt door de trossen acaciabloemen vol honing aan de acaciaboom voor mijn raam, waarin ze met z’n allen de liefde bedrijven, zolang de zon schijnt!