Column nr23 – 2023


BEVRIJDING

We kwamen uit het bos van landgoed De Treek bij Amersfoort, terug van een tocht langs boerderijen, waar we probeerden een litertje melk te kopen….bij de boeren. De oogst was mager, twee flessen….niet veel. Ik had een klomp verloren bij het oversteken van een sloot via een houten plank. Ik slofte moeizaam op één klomp en een dubbeldikke sok, zo kwamen we de stad weer in. Maar wat was dat nu…in de Rubensstraat hingen vlaggen…wel vier rood-wit-blauwe vlaggen uit ramen gestoken. ”De oorlog is afgelopen!”, riep een vrouw. Mijn moeder en ik wisten niet wat we hoorden. Maar aan het eind van de Rubensstraat bleek het een gerucht te zijn. De vlaggen werden weer binnengehaald…zo kwamen we thuis in de Sint Ansfridusstraat…. De buurvrouw kwam naar buiten. “Bij de Monnikendam wordt geschoten!”, riep ze zenuwachtig. “Daar zitten moffen in het park!” Mijn moeder en ik gingen naar binnen, zetten de Radio aan, Radio Distributie. Alleen muziek. Dan: het nieuws. Ik weet niet meer precies wat er werd gezegd, maar er was sprake van ….overgave? Mijn moeder greep me beet…. “Als dat waar is….”

Het was waar, een verwilderde opgewonden tijd brak aan. Ik trok met mijn moeder en broertje naar de Koppelpoort: “Daar komen de bevrijders de stad in!“

Het was koud weer. Ik had haastig witte sokken aangetrokken.

We stonden daar…en wachtten….wachtten…Mensen …kinderen…in de kou. Daar zijn ze!!!  Ja…waarachtig…grote legerwagens, ik geloof ook een tank…maar dat weet ik niet meer zeker. Ik voelde plotseling iets heets tegen m’n been…een grote hond tilde zijn poot op en pieste tegen m’n mooie witte sokken. Maar toen begonnen de mensen te juichen…daar waren de bevrijders…op grote wagens kwamen ze door de Koppelpoort  …kinderen klommen er bovenop…mensen gooiden bloemen naar de soldaten. Ik vergat mijn  natte sokken….we waren werkelijk waar BEVRIJD!!!

Er kwamen nu vrolijke dagen…onderduikers kwamen boven water….Er klonk weer muziek…swingende muziek die we jaren niet hadden gehoord! Op een avond gaf mijn moeder een feest. Iedereen nam iets eetbaars mee…of iets te drinken…Ik zag de grote mensen zo vrolijk en lachend. Er waren ook een paar Canadese soldaten bij.

En er waren joodse vrienden terug…die hadden lang ondergedoken gezeten. Op een ogenblik begon een klein Canadees mannetje, sergeant Davie, te zingen, hij tapte daarbij, iets wat ik me nog herinnerde van Shirly Temple. Hij werd bij ónze piano door een vriend begeleid. Davie zong: “Making whoopee!”

Het waren een heleboel coupletten, ik verstond er bijna niks van, maar de vrienden van mijn moeder moesten onbedaarlijk lachen. Er waren straatfeesten…er was het mooiste vuurwerk, door het Regiment de la Chaudière van de Frans-Canadezen, er werd gedanst in de straten….De ellendige oorlog was VOORBIJ!!  We waren Vrij!!