Column 30 november 2022


Titel: Hoe vindt het boek zijn plaats in de wereld?

 

Zojuist de elfde lezing achter de rug. De lezing werd gehouden in een snoezig klein zaaltje van het Siggy Theater in Beverwijk, waar de stoelen al klaar stonden om de gasten te ontvangen. Dit is de elfde, tevens laatste lezing  van een tournee door het land in het kader van “Nederland leest”. Er is koffie, en er zijn zelfgemaakte soesjes, de mooie poppenkast staat aan de kant geschoven, maar laat wel zien dat deze mooie nieuwe ruimte ook kan worden gebruikt voor alle mogelijke theatrale gebeurtenissen, zoals concertjes, lezingen en koorzang. Ik mag deze zondag de tournee besluiten met een lezing over mijn werk.

En dan vragen wij ons af: Iemand heeft een boek geschreven. Na veel arbeid en geploeter is daar het nieuwe boek. Er is feest, er wordt een glaasje gedronken, heilwensen worden uitgesproken, het is een leuke avond. En dan doet zich de vraag voor: Hoe vind dit nieuwe boekenkind zijn weg in de wereld?

Ik weet het antwoord uit eigen ervaring. Daar is De Schrijverscentrale, waar ze  het boek de wereld in helpen naar de plaats waar het thuis hoort, zoals de bibliotheek, de klas, de zaal, de school, de vereniging waar het boek aan zijn gang door de leeswereld begint. Goed getrainde mensen met veel expertise in boekenland zorgen er voor, dat het boek terecht komt op de plek in de wereld, waar het hoort: de klas, de bibliotheek, de vereniging…enfin bij iedere gelegenheid waar het boek thuishoort en gepresenteerd wordt is De Schrijverscentrale in staat het juiste publiek te genereren, waar het boek  zich thuis voelt. Of het nu een kinderboek betreft, een boek over politiek, een liefdesroman, een historisch verhaal, een literair hoogtepunt, je kunt het niet bedenken of De Schrijverscentrale weet de plek te vinden, waar het boek de aandacht krijgt die het verdient. Zelf heb ik de laatste maanden dank zij De Schrijverscentrale de meest ideale plekken en het publiek getroffen, dat zorgde voor de goede aandacht, die mijn boeken verdienen. Behalve het publiek vertellen, wat je boeken vertellen, is daar ook de plaatselijke boekwinkel aanwezig, die de mogelijkheid biedt het werk van de schrijver te bekijken en eventueel aan te schaffen. Ik heb zojuist, na die ellendige coronajaren waarin deze lezingen en bijeenkomsten niet werden gehouden, heerlijke middagen en avonden meegemaakt, geinitieerd door De Schrijverscentrale, in o.a. Raalte, Barneveld, Den Haag, Schijndel, Barendrecht,

wij schrijvers en het publiek in samenspraak kwamen door behalve de kennismaking met het werk, ook geanimeerde dialoog met het publiek ontstond, waarin ook de aanwezige  boekwinkel een informerende rol speelde.

Een grappig verhaal vertelde  een van de medewerkers  van De Schrijverscentrale: ´Wij krijgen ook wel eens aanvragen voor schrijvers, die niet meer leven. Zoals een mevrouw, die vroeg of Louis Couperus een avond kon verzorgen “Of woont hij niet in Nederland?”. Ook aanvragen voor de dichter Willem Kloos en Hans Christiaan Andersen bereiken ons wel eens”.    Wij leggen dan vriendelijk uit dat: “Het werk van deze schrijvers wél, maar de auteur zelf niet aanwezig kan zijn daar hij of zij reeds lang geleden is verhuisd naar de schrijvershemel!”

Laatste nieuws: volgende week laatste column marjan berk in A.D.