Column 23 november 2022


Redactie AD
Titel: Koude voeten en warme sokken.

Nu wij ons eetgedrag vegetarisch en vega aan het bijstellen zijn, gaan we nog maar een stap verder door onze klerenkast eens te bekijken  om te zien, dat we ook nog heel goed een jaartje met de spullen kunnen doorleven. Om te beginnen vis ik uit de mottenballen de vrolijke gele sokken. Die sokken breide een meelevende lezeres naar aanleiding van de klacht over mijn koude voeten en ze gaan nu aan mijn koude voeten de derde winter in. Een aantal jaren geleden begon ik mijn bed te verwarmen met een cadeau gekregen electrische deken. Na de verrukking van die eerste electrisch verwarmde nachten ging ik mij na de pret van het verwarmde bed toch steeds meer een stoofpeer voelen. Ik schakelde over op de oude hete kruik. Maar er is niets akeligers dan wakker te worden met een inmiddels ijskoude kruik aan je voeten. De gele sokken zijn de werkelijke oplossing, met nog steeds veel dank aan de lezeres uit Hoevelaken!

Door de twee jaar waarin corona ons leven op lezingengebied stil liet vallen, zijn we nu bezig met een vrolijke tournee onder de titel “Oud worden en Jong blijven”. Ik word begeleid door een goede vriend, die ik “mijn adjudant” noem, want hij is de meest galante ridder die zich bezighoudt met mij en mijn stok te vervoeren naar al die heerlijke bibliotheken. De bibliotheek in Schijndel heeft een geweldige facelift ondergaan en zetelt nu in het voormalige raadhuis. Totaal prachtig modern vernieuwd met als toetje muziek op het toilet! Daar was ook schrijver Jerry Goosens, die  met zijn bestseller “Het Grote Ouwe Lullenboek” aanwezig was, hetgeen ik ogenblikkelijk voor Sinterklaas en mijn vier zoons aanschafte. Er zijn honderden boeken geschreven over de oud wordende vrouw en haar gevoelens, de overgang en de kwaaltjes, maar voor de mannen was er helemaal niks. Dit boek voorziet in een behoefte mocht ik van een zoon horen. De Man in de Overgang met zijn bollend buikje, dat weer veel hoger zit dan het vrouwen buikje. Jerry heeft zich bij het schrijven voorzien van  dokter Frank Hellemondt, gespecialiseerd in de mannelijke overgang, het bollend buikje en het zakkend testosterongehalte. Jerry en ik interviewden elkaar, en het publiek werd daar ook vrolijk van.  Zo reisden we langs de bibliotheken, waar altijd de koffie klaar stond. En we eindigen onze tournee in Beverwijk, nadat we eerst nog Barneveld zullen aandoen. En dan trekken we ons weer terug in ons schrijfhol, om het boek over het Occohofje af te maken.

Laatste nieuws: Na ruim veertig jaar heeft de krant behoefte aan vernieuwing. U heeft hierna nog twee columns te gaan en dan houd ik er mee op. De columns blijf ik schrijven op mijn website en facebookpagina. Maar eerst nog: tot volgende week!