Column  12 november 2022


Redactie AD
Titel: Ik ga vega.

Geen laffe smoesjes meer, geen gezeur over draadjesvlees, zo mals dat het uit elkaar valt, helemaal niet meer zeuren over vlees. Het was heel lekker, maar nu de steven wenden en de smaakklieren laten wennen aan andere smaken. Mijn kinderen brengen dingen voor mij mee, waaraan ik achterdochtig snuffel… Op tafel staan  kleine bakjes met exotische namen, zoals vuurrode Muhammara. Voordat ik er een klein lepeltje van ga proeven, laat ik een klein hapje rondwalsen op mijn tong.

Hm…pittig. Ik ga nog een stap verder en bedek een boterham met deze …even kijken wat er op staat….pittige paprikasalade met walnoot en granaatappel…..tja, dat klinkt wel heel smakelijk!

Mijn kleindochter die helemaal vegetarisch en vega is geworden kijkt tevreden toe, hoe ik met een zuinig mondje deze nieuwe smaak verorber.

Ik moet eerlijk toegeven, het is lekker!

Ik probeer nog iets wat er niet al te gevaarlijk uitziet: vega pate van Kips. Mediterraans.

Mediterraanse Kips…ik herinner me Kips vooral van de smeuige leverworst…enfin, mijn koudwatervrees smelt zachtjes in de duidelijke paté-smaak van dit smeersel.

“Hoe vind je dit nu, Oma?”

Ik knik bedachtzaam, ik voel dat mij binnenkort een transitie wacht. Mijn kleindochter is vastbesloten mijn heropvoeding grondig ter hand te nemen. Voor ik het weet zal ik dagelijks vreemde knollen eten, exotische bladeren en nog meer onduidelijke voedingsmiddelen. Nooit meer draadjesvlees, nooit meer speklappen, nooit meer grote sappige zelfgemaakte gehaktballen, nooit meer boerenkool met geurige rookworst…

Ik voel dat er een culinair afscheid in de lucht hangt…

Dan zie ik mijn achterkleindochter in een banaan happen.

Gelukkig, bananen mogen wel!

Mijn kleindochter slaat haar arm om mijn schouders. “Ik ga vanavond vegetarisch voor je koken. Heus Oma, op een dag wil je niet anders meer!

Ïk geef me over. Het is ook beter voor de wereld. Dat is toch mooi?

IK ga gewoon mijn  BEST doen. En ik zal heus nog wel eens uitglijden in een karbonaadje…WANT IK HEB EEN ZWAK KARAKTER ALS HET OP ETEN AANKOMT.