Column 14 september 2022


Redactie AD
Titel: Feest in de Bieb!

Het was feest in de bibliotheek in Ridderkerk. De Dag van de Taal werd gevierd en om dat feest te vieren was Prinses Laurentien uitgenodigd, de vrouw die met grote inzet helpt de zware kar van de laag-geletterdheid te trekken. Zij is een echt boegbeeld in deze niet ophoudende strijd om mensen greep te laten krijgen op de taal. Zeker nu er weer nieuwe schrikbarend hoge cijfers over die laag geletterdheid bekend zijn geworden. Ik heb vóór de corona narigheid ons leven op allerlei fronten stagneerde altijd mee geijverd die laaggeletterdheid te bestrijden. Ik werd gevraagd een boek van eigen hand te her-talen, zodat je zo,n boek kon lezen ´in gewone taal”.  Yvonne Kroonenberg en ik waren de eerste schrijvers, die ons daar aan waagden en het leidde er toe, dat door het succes van die boeken “in gewone taal”ongeveer de hele vaderlandse literatuur ”hertaald” werd. In bibliotheken had je hele afdelingen met die zogenaamd makkelijk leesbare boeken, die waren altijd uitgeleend. En niet alleen bekende boeken, maar ook verse nieuwe boeken in alle genres werden hertaald! Een van de uitgeverijen die zich hier mee bezighield was “Leeslicht”, met als motto “Lezen in gewone taal.”

Op dit Taalfeest in Lekkerkerk kreeg ik twee boeken onder ogen, geschreven door twee vrouwen die volgens eigen zeggen “autodidacten” zijn. Hetgeen betekent dat zij zonder hulp deze boeken zelf schreven en in eigen beheer hebben uitgegeven. Het eerste boek zag er zo aantrekkelijk uit, ook de titel was loeispannend, geschreven door Marjo De Vroed. Ook de spannende cover riep verwachtingen op van stormachtige avonden in bed ademloos deze spookgeschiedenis achter elkaar uitlezen. Het tweede boek heette “Maandag Wasdag”, verhalen van Loes Kouwenhoven. Ik citeer één zin: uit dit boek:  “Met zijn broek op zijn hielen ging hij er door de openstaande voordeur vandoor!´ Tja, zo,n prikkelende zin, daar wil je de rest ook wel over lezen!.

Ook Loes Kouwenhoven maakte dit boek eigen beheer. Kortom, niet alleen omdat ik met de Prinses op de foto sta, maar ook om het smaakmakende werk van deze zelfstandige schrijfdames moedig ik een ieder die iets van schrijflust in zich voelt borrelen, ook eens zijn of haar best te doen eens iets te proberen in onze heerlijke taal. Probeer eens een liefdesgedicht. Of een recept op rijm. Of…kijk maar. Ik lees het graag!!!