Column 6 juli 2022


Redactie AD
Titel: alleen op een grote zolder

´Ik woon nog steeds bij mijn ouders. Dat wil zeggen: Bóven mijn ouders bewoon ik een enorme grote zolder, van tien bij zes meter, die heb ik zelf verbouwd. Een zelfstandig huis is voor mij in mijn eentje niet te betalen!. “

Aan het woord is schilder Remco Dolleman, de schilder die samen met een collega de rechtervleugel van he Hofje waar ik woon een nieuwe glanzende jas geeft.

K heb met Remco een hartelijk soort relatie ontwikkeld gedurende de drie maanden dat hij hier werkt, we zijn gescheiden door mijn raam, zodat de relatie vooral bestaat uit zwaaien en goeiendag knikken. Voordat hij afscheid neemt van de Hof, wil ik wat meer van hem weten.

Remco, hoe ben jij in dit vak terecht gekomen?

Ik ben eigenlijk min of meer vanzelf in dit vak gerold.  Ik leerde op “De Brug´, een vakschool waar je van alles kon leren, schilderen. Een van de leraren zag me bezig: “Is dat niks voor jou?”. IK had er nog niet zo over nagedacht, was altijd druk met andere dingen. Maar de leraar wilde me helpen met werk zoeken. Zo ben ik er in gerold. En naast wat je op school leert, leer je heel veel ook in de praktijk. Na twee jaar voor een uitzendbureau te hebben gewerkt, werk ik nu in loondienst. Het mooiste is, wanneer een werkgever aan het eind zegt: “Dag meneer. Ik zie U volgend jaar weer!”

Woon je alleen op die zolder? “Ik heb wel katten gehad, maar die konden niet mee naar de camping. En ik heb woestijnratten gehad, wandelende takken en  nu heb ik goudvissen in een aquarium van 250 liter, dat is echt een hobby van me. Daar zitten sluierstaartvissen bij , een zilveren en een zwarte!

Heb je een vriendin? “Dat kom later wel. Ik heb wel een paar relaties gehad, drie…om precies te zijn maar dat is te duur! Dat komt door die dure euro. De gulden zou terug moeten komen, daar kan je meer mee doen. Die dames bellen ook de hele tijd, dat is niet te betalen. Mijn vader heeft een apparaatje, daarmee kan hij een telefoongesprek dat hem te lang duurt naar zijn zin, afbreken! Nou, dat is voor een relatie niet zo goed…Ik heb wel veel vrienden, op de camping. Wel een stuk of acht. Op de camping vind ik het heerlijk. Mijn hele familie houdt van de camping, ook mijn ouders.”

Kook jij voor jezelf.? “Nee, mijn moeder kookt. Ik eet bij ze. Ik houd m,n leven zo simpel mogelijk” Wat vindt je lekker? “Hutspot. Met een lekkere speklap. En zomers ben ik dol op broccoli met kaassaus!”

Wat doe je met je vakantie?

” Een hotel trekt me niet zo. Kamperen, Lekker met een tentje!”