Column 1 juni 2022


Redactie AD
Titel: Grande Finale 30 Jaar Ouderen Songfestival.

´”Marjan! Ga je mee naar het Ouderen Songfestival? Ik heb een kaartje over!”

Dus ik trok mijn nette mantelpakje aan, poetste mijn schoenen en daar ging ik,  begeleid door twee goede vrienden, op naar de  Mary Dresselhuys Zaal in het DelaMarTheater in Amsterdam. De zaal was afgeladen met verwachtingsvol  publiek, om te gaan luisteren naar de oogst van een heel jaar selecties, om tot een groep zangers en zangeressen te komen, die vanmiddag de show moesten stelen.

En dat deden ze! Het orkest zette in met een vrolijke ouverture en daar was Ferry Verschuyl die met een swingend nummer van Irving Berlin : Let me sing and I,m happy again”, meteen de vrolijke toon zette van de  middag vol variatie en gezongen emoties. En zo ging het voort, een bonte stoet van zangeressen en zangers die in alle genres van de muziek schitterden, daardoor begeleid door het fantastische Ouderen Songfestival Orkest onder leiding van Kees van Zantwijk aan de piano, dat de uitvoerenden allemaal het volle pond van een excellente begeleiding schonk. Eva Zwaving praatte soepel en vrolijk  alles aan elkaar

Opera, cabaret, musical, nederlandse bekende teksten van Doctorandus P. en Robert Long, operette, geen genre kwam te kort. En alles in de mooiste uitvoering die je mag wensen! De Oekrainse Inna van der Velde – Tishenko zong een traditioneel lied uit haar vaderland,  Peter Marnier zong “Flink zijn” van Robert long, de man die met zijn openhartige en baanbrekende teksten voor veel mannen de kastdeuren opende…. Niet te vergeten de eeuwige meezinger “Droomland”, de meezinger van Paul de Leeuw en Andre Hazes, werd tot grote vreugde van het publiek in duet gezongen door de heren Luc Runderkamp en John Spoel, en niet te vergeten het indrukwekkende “What makes a man” van Charles Aznavour, gezongen door Frans Bloem.

Operettefanaat Berry Reijnen deed de operette eer aan door zijn lied uit Der Zigeunerbaron” van  Strauss, waarna een enthousiaste Kaat Vink,  die voor de eerste keer meedeed aan dit Ouderen Songfestival, met een zwoele song “Something to remind you” de zaal aan haar voeten kreeg.  Maar de prijs van dit dertig jaar jubilerende Ouderen Songfestival ging met volledige instemming van  jury en publiek van deze middag naar John Poel uit Amsterdam.

Hij zong een lied van Frits Lambrechts: Ik heb je lief, mijn lief”.

John Spoel: “Ondanks een zwaar leven, mijn vader stierf op mijn zesde jaar,  heeft niets mij weerhouden te blijven zingen Dat deed ik, dat doe ik, en dat blijf ik doen. Want ik wil gezond oud worden en ik wil mensen blij maken.” John werd op een stoel op het podium gezet en mocht zijn winnende lied nog een keer laten horen. Het was een prachtige, door Frits Lambrecht in taal gevangen hommage aan John,s gestorven vrouw, heel indrukwekkend. Een teder lied, waarin hij de rimpels van zijn vrouw bezong. Met een handkusje richting hemel besloot John jn tranen onder ovationeel applaus zijn optreden…