Column 25 mei 2022


Redactie AD
Titel: “Hands Down”, goochelclub viert honderdjarig bestaan met feestelijke lunch.

 

Een beetje op mijn hoede schuif ik aan tafel met twee jubilerende goochelheren van de goochelclub “Hands Down”, een titel die ik een beetje dommig vertaal met “handen thuis”, het geen mij voor een club goochelaars een toepasselijke naam lijkt. Om mijn associatie met de goochelwereld te illustreren haal ik uit het prachtige boek met de gelijknamige clubtitel “Hands Down” een stukje goochelhorror, wat mijn na-ieve gevoelens over goochelen aardig illustreert!

“Een mooi jong meisje leent zich voor een truc voor de ogen van het bij voorbaat al huiverend publiek De goochelaar mag haar arm gebruiken voor een “experiment”. De mooie jonge arm van het meisje wordt eerst expliciet aan het publiek getoond. Vervolgens hakt de goochelaar haar hand er af, tot afgrijzen van de toeschouwers. En dan…o magisch wonder … plakt hij die losse hand weer aan die mooie jonge arm!”

Bij het lezen van zo,n  verhaal wandel ik in raadselen. Ik daag tafelgenoot goochelaar Gertjan Dicker nu uit mij eens te betoveren. Hij haalt een onberispelijk gestreken  zakdoen tevoorschijn, ik overhandig hem mijn creditkaart (hetgeen beide heren nog even kreten doen slaken als: “weet wel wat je doet!”) , maar ik voel me veilig genoeg en dan gaat Gertjan met die zakdoek een beetje frommelen. Ik probeer hem heel erg met mijn ogen te volgen, maar dat weerhoudt hem niet er plotseling een vuurrood zakdoekje uit die zakdoek tevoorschijn te toveren! Ondanks mijn scherpe oplettende blik, heb ik niet kunnen ontdekken hoe hij dat heeft geflikt.

Mijn andere tafelgenoot goochelaar Eric Eswin laat mij ook iets wonderbaarlijks zien. Hij heeft een apparaatje, waarmee je een knoop aan je hemd kan zetten.  Het is een doosje met een knoop, waarin je dan een draadje steekt. Even schuiven en de knoop zit aan de bloes!

Ik citeer Thom van Sloten, die in “Hands Down” het googchelen definieert:“Goochelen doe je voor een ander en dat onderscheidt deze kunst van veel andere kunsten. Maar de magische verwondering ontstaat pas in de interactie met de ander. Een truc leidt tot verwondering en komt pas tot zijn recht  als die truc voor een ander wordt vertoond. Magie is alleen maar magie omdat het bij de ander verwondering, verbazing, een magisch moment te weeg brengt. Dat is prachtig om mee te maken!”

Leuk voor de lezer: “Deze club “Hands Down” bestaat uit precies NEGEN leden. En het honderdjarig bestaan wordt door de heren met hun partners aanstaande Vrijdag  met een feestelijke lunch in Americain gevierd.  En reken maar, dat de heren tijdens de maaltijd flink zullen goochelen….Mogen wij hier spreken van een exclusief feestje?