Column 6 april 2022


Redactie AD
Titel: Oude dame viert stralend haar 200e verjaardag.

Het openingswoord van het magnifieke dikke boek waarin alle schrijvers met het door hen uitgezochte schilderij verzameld zijn  is van Judith Herzberg. ’Zoals Judith Herzberg het gevoel dat het zien van deze tentoonstelling je geeft als geen ander in woorden weet te vangen lees ik mijn eigen gevoelens na het zien van deze unieke tentoonstelling terug in haar woorden:

MOOI.

Alle plaatjes bekeken

Vond het mooiste het mooist

Maar na een poos

Werd het na één na mooiste

Het mooist en nog weer later

het lelijkste het mooist

Hoe daarna nog ooit

over mooi gekwinkeleerd.

Dit gedicht opent het heerlijke dikke boek  “Pennen over Penselen” dat je zonder aarzeling op je koffietafel kunt leggen. Of naast je bed. Hierin staan alle de door schrijvers uitgezochte schilderijen die hen inspireerden tot het schrijven van gedichten, overdenkingen, verhalen…kortom wat hen inviel bij beschouwing van hun keus. Heerlijk te lezen wat Geert Mak, Carry Slee, Jan Cremer

Maar we vergeten niet een uitstapje te plannen naar den Haag, naar het jarige Mauritshuis. Want één avond is lang niet genoeg om dit alles te zien. Hoewel het dikke boek wel geweldige ondersteuning en inzicht in deze heerlijke verzameling geeft.