Column 30 maart 2022


Redactie AD
Titel: een oud liefdesverhaal.

Schrijver Nabokov, wereldberoemd geworden door zijn boek Lolita, vluchtte met zijn familie na de eerste wereldoorlog aan het begin van de revolutie  weg uit Rusland  naar Berlijn, waar zijn vader werd dood geschoten, vermoord door de communisten.  Nabokov ging met zijn vrouw en babyzoontje verder en strandde aan de Franse zuidkust, waar ze voorlopig bleven, voordat ze net voor het uitbreken van de tweede wereldoorlog nog met een boot naar Amerika konden uitwijken,

Nabokov onderhield naast zijn huwelijk een opwindende relatie met een mooie jonge vrouw, die hij had beloofd met haar te trouwen wanneer hij zou zijn gescheiden  van zijn vrouw . Deze jonge vrouw, van beroep hondentrimster, besloot haar minnaar  achterna te reizen om hem aan zijn belofte te herinneren. Ze stapte op de trein en ging  in Zuid Frankrijk op zoek naar haar geliefde, die ergens in Nice woonde. Vervuld van verlangen zocht zij zijn adres op, De jonge vrouw liep door de straat waar de schrijver met zijn vrouw en kleine baby woonde. Toen ze na enig zoeken zijn adres vond en het tuinpad van zijn huis wilde oplopen, stopte ze plotseling toen zij zijn vrouw zag, die in de tuin bezig was een wasje op te hangen….zo,n klein aandoenlijk babywasje, maatje nul, kleine hemdjes en luiers, lakentjes met geborduurde beestjes….

Nadat Irina deze schok een beetje te boven was gekomen, trok ze zich terug. Ze dronk een kop koffie op een terras, en dacht heel lang na….ze had zich die ochtend gedurende de treinreis uit Parijs zo intens gelukkig gevoeld…haar nieuwe leven lag voor haar. tot een babywasje aan een waslijn haar gelukzaligheid wreed had verstoord.   Ze dacht aan de waarschuwende woorden van haar moeder Kind, begin nooit iets met een getrouwde man! Daar wordt je niet gelukkig van!”

‘ Mijn moreel kompas….’, dacht ze, na haar derde kopje sterke espresso. “Mijn moreel kompas slaat rood uit!”

Ze stond op, hield een taxi aan die haar naar het station bracht. Op dat station kocht ze een forse doos marrons glacees voor haar moeder, die haar ook nu weer  op het nippertje  de juiste weg  had gewezen.