Column 16 maart 2022


Redactie AD
Titel: jongste zoon wordt vijftig jaar.

 

Nu, dat betekent Feest! Wij laten zo,n dag niet ongemerkt voorbijgaan. Wat is het thema voor deze bijzondere dag? U mag drie keer raden: AJAX!.  Wanneer je vier zoons hebt, dan is de bal altijd rond. En de club is vanzelfsprekend AJAX. Ik kan er ook niets aan doen, ik heb in het geniep ook wel eens veel van Feijenoord gehouden…maar op gevaar af  uit de familie te worden gestoten, heb ik dat geheim gehouden. Die vier zoons zijn ook allemaal Amsterdammers, allemaal hier geboren, dan heb je blijkbaar AJAX in je dna. Ik heb me daar maar bij neergelegd. Gelukkig heb ik nog één dochter, met wie ik het ook wel eens over iets anders heb dan voetbal, maar ik herinner me toch wel eens zondagmiddagen dat mijn dochter en ik op zolder zaten, omdat de bank voor de toen nog enige televisie werd bezet door die vier zoons. En nu was het FEEST!   Ik mocht me nergens mee bemoeien, wat op mijn leeftijd heel prettig is. Oma is een prettige staat van zijn!

Ik kreeg wel een AJAXdas uitgereikt, bedoeld als kledingadvies voor het feest. Ik hoefde mij alleen maar te verheugen! IK werd opgehaald door een volwassen kleinzoon en zijn vrouw, en zo kwamen wij op Zondagmiddag tijdig in een grote hal, waar heel veel AJAXvlaggen hingen. Mijn zoon was door een vriend meegenomen, het moest allemaal een topverrassing zijn.

Alle vrienden van vroeger en nu waren aanwezig, de hele familie was opgetrommeld, mijn oudste kleindochter zou alles presenteren, er was niets aan het toeval overgelaten…

Wij werden digitaal op de hoogte gehouden hoe ver hij nog van de  feestplek afwezig was….nog 5 kilometer,,,nu komen ze de bocht om…ja..ze draaien de parkeerplaats op…EN NU ALLEMAAL
BUKKEN.

De jarige kwam binnen aan de arm van zijn oudste vriend, wij zaten allemaal gebukt en toen hij binnenkwam barstten wij los…..Lang zal hij leven! Waarbij wij ook allemaal overeind kwamen!

Ik heb hem zelfden verbijsterd gezien, maar nu was hij totaal flabbergasted!!! Het was een heerlijk feest, er werd gesproken, gezongen, de AJAXvlaggen wapperden vrolijk…ze wonnen die middag ook nog met twee-nul..het was prachtig. En er werd een door zijn beste vriend een zelfgemaakte film vertoond, waarbij deze mannen elkaar in de meest opmerkelijke en openhartige taal hun liefde voor elkaar betuigden….op een manier die totaal nieuw is. Vriendschap werd benoemd in klare taal, hier liet zich de NIEUWE MAN zien. Een man, die zich niet voor zijn gevoelens geneert, integendeel. Een menselijke man, gelouterd door zijn  niet altijd makkelijke leven, en omhelsd door de liefde van zijn unieke vrouw en even unieke dochters.

En zijn trotse ouwe moeder.