Column 2 maart 2022


Redactie AD
Titel: solidariteit en eengezinsheid  tegenvaller voor poetin.

Het verhaal van Frederic Chopin, die als Pool in de achttiende eeuw in Frankrijk in ballingschap leefde omdat de Russen in zijn vaderland rondspookten. Chopin kon tot zijn verdriet niet naar huis.  Kort geleden was ik  bij  een pianoconcert in de grote zaal  waar een wereldberoemde Poolse pianist een Chopinrecital gaf. De Maestro verklaarde waarom Chopin  zijn Mazurka, s liet voorafgaan door stormachtige woedende wrange pianistische introducties. Die introducties waren zijn verzetsdaden  tegen het oorlogsgeweld in zijn geliefde vaderland Polen.

En dan heb ik het niet eens over de grote groepen onschuldige mannen, vrouwen en kinderen die van huis en hof en dagelijks leven door deze huidige rotoorlog worden verdreven.

Uit de krant pikte ik op, dat Russische   dirigent Sergey Gergjev het M  Metropolitan Symphony Orchestra in New York niet meer mag dirigeren. Hij is een Rus en bevriend met Poetin, die aanstichter van deze ellende is! Met zo,n vriend heb je geen vijanden nodig!

En nu komt daar ook nog de dreiging met kernwapens bij…Een journalist maakte de opmerking, dat Poetin maar eens aan zijn dochter en kleindochters moet denken. Hij heeft dus ook een toekomst!

En dan hoor ik net de uitslag  van het onderzoek naar de toestand van ons klimaat .Dat kunnen we er nu heel even niet bij hebben.   Een ding tegelijk alsjeblieft.

Maar nu de povere bonus van al dit ellendige nieuws voor Poetin. De tegenvaller voor hem is, dat zijn schandelijk gedrag geen versnippering  van krachten veroorzaakt. Niets is minder waar. De landen sluiten de rijen. Mensen gedragen zich weer solidair.

En dan wil ik ook diep mijn hoed afnemen voor onze onverschrokken journalisten en nieuwsbezorger, die ons schrp en onbang op de hoogte houden van de ontwikkelingen daar en hier.

Opmerkelijk was wat onze Geert Mak als licht aan de sombere horizon hoopte te zien. Dat al deze ellende, die door de dappere president van Oekraine wordt doorstaan, zal leiden tot een sterk zelfbewustzijn.