Column 26 januari 2022


Redactie AD
Titel: Lekker eten dat we zijn vergeten. ( Dag dierbare Rennie, chapeau voor je overschrijdend statement!!!!, hartelijks je Marjan Berk.)

Af en toe wordt er in de diepvrieskist van mijn geheugen iets getriggerd, wat ik de lezer niet wil onthouden. Lekkere dingen van vroeger die ik mij plotseling herinner, dingen die door mijn moeder wedenklaargemaakt…zoals stroopvet, in
Zeeland “keuenbutter” genoemd, een mengsel van uitgebakken spek en dikke glanzende stroop. Mijn moeder was van
Zeeuwse afkomst, de familie kwam uit Brouwershaven.. Ik herinner mij uit de tijd dat ik hooguit drie jaar was, een logeerpartij bij ene familie
Boot.En ik heb ook onthouden(ik sta bekend om mijn geheugen van een oude olifant) dat ik als peuter op een Zeeuwse dijk stond, waar het zo verschrikkelijk hard waaide , dat ik met mijn rug tegen die wind kon leunen…dat kon je alleen in
Zeeland! Pas veel jaren later kwam ik weer in
Zeeland, ik schreef en hield lezingen in bibliotheken en vrouwenverenigingen. En ik hherinnerde mij weer het stroopvet, d alleen maar door mijn helaas vroeg overleden moeder werd gemaakt.En ik ging op zoek in Brouwershaven waar mijn moeder vandaan kwam of ze misschien een slager kenden, die stroopvet maakte. “Nou nee. Daar hadden ze nog nooit van gehoord. Eén slager bleef er over. En jawel, hij had keuenbutter. Een klein potje. Ik blij! Ik heb ook nog geprobeerd het zelf te maken, , maar dat leek nergens op. En mijn moeder leefde niet meer….
De enige dingen die er qwa smaak een beetje op leken, waren de chocolaadjes met zeezout…
Iedereen die het recept van ‘keuenbutter”heeft, mag mij schrijven!
Ik dacht na over de andere Zeeuwse lekkernijen, zoals de palingbroodjes,, die kon je jaren geleden uitsluitend nog in Zierikzee kopen. Bestaan ze nog wel? Ik zou het niet weten O, en dan de Zeeuwse bolussen. Op het Centraal staat een banketbakker die verkoopt het hele jaar verse Zeeuwse Bolussen. Dat weet ik daar een van mijn kleinzoons een moord doet voor een verse bolus. Daar koop ik ze dan met tien gelijk! En nu heb ik het nog niet eens over de Zeeuwsw Babbelaars. Om over de mosselen, de oesters en de krukels maar te zwijgen.Al schrijvend over al die Zeeuwse lekkernijen krijg ik een geweldig natte bek. Mijn Zeeuwse bloed klopt heftig in mijn aderen. Ik moet er nodig weer eens naar toe….