Column 12 januari 2022


Redactie AD
Titel: Wordt er in de ruimte ook gelezen?

 

Kinderboekenweek jaren tachtig. NOG MAAR NAT ACHTER DE OREN ALS SCHRIJFSTER KREEG IK DE OPDRACHT EEN KINDERMUSICAL TE SCHRIJVEN VOOR DE Kinderboekenweek.

Gelukkig was ik in die jaren getrouwd met componist Ruud Bos, muziek was dus onder handbereik. Ons hele leven stond in die jaren al in de toonsoort Muziek, met al die kinderen die gitaar, slagwerk of piano studeerden. Laten we zeggen dat het in die jaren best moeilijk was de buren te vriend te houden.

We hielden een auditie voor kinderen van groep zeven en acht van de basisschool.

Ruud liet ze wat zingen en ik bekeek ze met in mijn achterhoofd het soort rol , die bij ze zou passen. Het verhaal ging over de hemelbewoners, kometen, sterren, zwarte gaten, etcetera. Die hemelkinderen hadden daarboven alles wat hun hartje begeerde. Alleen één ding misten ze verschrikkelijk: ze hadden niets te lezen.

Er wordt besloten twee komeetjes naar de aarde af te vaardigen om actie te organiseren om te zorgen dat er eens wat boeken naar de ruimte zouden worden afgeschoten met een raket.  Ik keek goed rond tussen de kinderen of er een  potentieel raketje russen zat….Op dat ogenblik  kwam er een jongen binnen, met aan zijn hand zijn zusje. Dat was Tjeerd met zijn zusje Trijntje……´Jij bent nog een beetje te klein!”, zei

Ruud. Maar hij liet haar toch wat zingen.

En dan kunnen wij nu, in retrospectief wel zeggen: een ster was geboren! Trijntje zong toen al de sterren van de hemel, en ik besloot  de rol van komeetje uit te bouwen tot een dubbel rol: twee komeetjes werden afgezonden naar de aarde!  The rest is silence!

Wij hadden Trijntje ontdekt. Nu ja, dat was zonder ons natuurlijk ook wel gebeurd! En toen ik haar vorige Zaterdagavond in de show van Matthijs van Nieuwkerk hoorde en zag, was ik alsnog trots hoe het kleine meisje van toen ons met haar mooie stem verrukte. En wat bijzonder om het filmpje te zien, waar Trijntje met de 93 jarige Burt Bacharach samen zat om over haar derde plaat met zijn muziek te spreken…

Go on, Trijntje, go on!