Column 1 december 2021


Redactie AD
Titel: BAAS OVER EIGEN BLAAS.

Door toeval werd ik met incontinentie geconfronteerd. En daar ik qua leeftijd(89 jaar) in de gevarenzone leef, ben ik op onderzoek uitgegaan. Tijdens een maaltijd met huisgenoten  ving ik  een door twee bejaarde medebewoonsters op fluisterende toon uitgesproken tekst op, die mij de oren deed spitsen:

“Hoeveel druppels?” Het antwoord verstond ik niet. Maar omdat ik eigenlijk altijd aansta, werd mijn nieuwsgierigheid  gealarmeerd: “Twee druppels?”…..Wat voor druppels? Ging het hier over drugs? Over drank?    Nee! Het ging hier over INCONTINENTIE!

Hier wordt  eigenlijk onder elkaar nooit over gesproken!  Ik moest denken aan mijn goeie vriendin uit Zeeland die mij een tijd geleden had verteld dat ze incontinent was. Ik had niet goed opgelet

Ik belde haar en kwam maar meteen met mijn vraag over haar incontinentie. “Ik heb niet opgelet, toen je het mij vertelde. Maar nu moet je mij er van alles over vertellen!”

“Heb jij er dan geen last van. Wij zijn toch zo,n beetje even oud?”

Ik dacht aan de gymnastiek van Nederland in Beweging, de oefeningen die ik iedere dag braaf doe. Waarbij ook de samenknijp oefeningen voor de sluitspieren aan de beurt komen!”

Ik sprak iemand die in verpleeghuizen heeft gewerkt. Vroeger werden bedlegerige patienten iedere vier uur verschoond en van schone luiers voorzien. Maar door het huidige tekort aan  verplegenden is dat protocol veranderd in één keer per twaalf uur verschonen!!! En mijn Zeeuwse vriendin  vriendin vertelde mij hoe genant het was, toen ze een dagje met vrienden en familie een boottocht maakte. Heerlijke dag, behalve dat ze zich niet voldoende had  beschermd tegen de incontinente lekkage. Van ellende liet ze het toen maar lopen. Toen ze kletsnat thuis kwam, kwam een van de feestgangers met een  plastic zakje haar drijfnatte onderbroek even thuisbezorgen….Tot slot een annekdote uit de jaren waarin ik  langgeleden bij het gezelschap van Corrie Vonk en Wim Kan speelde. We stonden klaar op het toneel te wachten op het sein “Aanvang”. Een van de meisjes siste: “Ik moet ontzettend nodig plassen!”’ Waarop Corrie terug siste: “Dan laat je het maar gewoon lopen!”. Ook mannen worden wel eens gedwongen een celstof luier te dragen. Vooral bij oude regeringsleiders schijnt dit veel voor te komen. Maar daarover heb ik geen expertise verzameld.