Column 10 november 2021


Redactie AD
Titel: Dansen is heerlijk! in het danspaleis

Twee Hofdames bellen af. Een is gevallen en durft nu niet zo goed, de ander ziet er toch ook

een beetje tegen op… Maar Madame Nella is gretig, nieuwsgierig, wil dolgraag dansen. “ik ben dol op dansen! Ik heb wat afgedanst in mijn jonge jaren.” We rijden naar Amsterdam Noord, naar een flat, die zwaar wordt gerenoveerd. Over buizen en houten palen klimmen we naar de ingang, waar we hartelijk worden ontvangen door Marleen Engbersen. Binnen is het gezellig, lekker warm, we krijgen een stoel,koffie en uit de keuken komen lekkere hapjes, zoals kibbeling van de visboer die zijn verse kibbeling hier wel kwijt kan. Langzaam loopt de zaal vol, discjocky Leon Brill zet het eerste plaatje op : Nina

Simone, slow en swingend begint sensuele Simone ons op te warmen….

O kijk, daar wordt Madame Nella al gevraagd voor een vlugge foxtrot….ze ziet er prachtig uit…ze glundert… Haar partner is niet zo maar iemand…hij is Nederlands kampioen rolschaatsdansen. Hij voert Nella vaardig en  met zekere hand de dansvloer op!

De dansers krijgen een training hoe om te gaan met oude danslustige mensen met een handicap. O kijk ! daar is een dame, die met haar rolstoel danst….zonder gêne. Leon heeft een vette wals opgezet. En hoe zwierig kan een mens met een rolstoeldansen;  totaal vanzelfsprekend en in haar element is de dansende vrouw! O jee…nu word ik gevraagd. Een kordate vrolijke man neemt mij vastberaden mee de dansvloer op. Hij…en ik ook negeren mijn pijnlijke artrose benen. Na wat stijve stappen gaat het beter, Martin leidt  zeker van zijn zaak mijn wankele stappen, ik durf weer mee te doen. Ik vraag Martin wat hij in zijn dagelijks leven doet? “Ik ben drummer!”, zegt hij trots. “Ik heb verschillende bandjes!”

Laat ik nu ook een zoon hebben die drummer is!

Hij brengt mij galant terug naar mijn stoeltje. Ik zie Madame Nella al weer met een andere heer rondzwieren.”O! Nu gaan ze de polonaise doen

Stralend stapt  madame Nella mee in het rijtje. Ik heb mij lang niet zo zorgeloos vrolijk gevoeld.

Marleen legt uit:”We doen er alles aan om iedereen zijn gêne, en verlegenheid af te laten leggen . Wij kijken ook nergens meer van op!.”

 

Aan de draaitafel is Leon bezig een tapijt van heerlijke afwisselende dansmuziek bij elkaar te draaien. Onderschat nooit de boy achter de draaitafel! Hij is op zo,n danspartij het zout in de pap!