Column 29 september 2021


Redactie AD
Titel: geschenk van de hemel

Ze komt nog net niet tot mijn knie.
Ze lacht, of liever gezegd, Ze glimlacht.
Ze kijkt ,s ochtends voor dag en douw televisie , zittend onder een dekentje naast een teddybeer die groter is dan zijzelf
Ze steelt je telefoon en maakt een selfie van zichzelf.
Bij binnenkomst rent ze naar de boekenkast, rukt er een boek uit, werpt een blik op de inhoud en knalt het over haar schouder. Volgende boek.

Als ze binnen komt moet ze niks van me hebben. Ze went zelfs haar blik af. Pas wanneer ik wervende geluiden maak, geassisteerd door haar opa, mijn zoon :“kijk eens wie daar is! Daar is Oma!”, kijkt ze nieuwsgierig om een hoekje.
Dan gaat ze zwaaien. Het is of ze geleerd heeft de mensheid met voorzichtigheid nader te komen. Ook eigen bloed behandelt ze met enige afstand. Maar na dat voorzichtige zwaaien is het ijs gebroken. En ik heb natuurlijk een cadeautje bij me. Wat dacht je? Een boek. Ik geef haar alleen maar boeken, verpakt in kleurig papier, dat kan je lekker scheuren!!!
Ik probeer haar een knuffel te schenken. Maar daar is ze ook niet scheutig mee. Alleen bij het afscheid stort ze zich hartelijk in je armen, drukt haar woeste krullen in je gezicht.
Dat is dan werkelijk een vorstelijke knuffel.
Haar vocabulaire is nog beperkt, hoewel ze donders goed weet wat ze wil en hoe ze je dat duidelijk moet maken.
Ze ludduldut in onverstaanbare klanken hele verhalen, staat naast je en vertelt je iets geweldigs in luddelduddeltaal. Natuurlijk knikken wij “ja”, natuurlijk knikken wij ja. Ik zou geen “nee”durven zeggen. Laatst waren wij met haar in artis. Een mijnheer, vader van drie kleine kinderen stond bij het hek waarachter de flamingo,s druk deden. Zij liep op de vader van het grut af en ging in haar taal hem vertellen over die roze vogels. Hij luisterde aandachtig naar haar luddeldudelbetoog. Ook hij knikte instemmend “ja’. En jajaja!
Tevreden over de aandacht die de meneer haar schonk, keerde ze aan onze knie terug om een banaan te eten.
En dit bijzonder kleine wezentje is mijn achterkleindochter! ! !