Column 28 juli 2021


Redactie AD
Titel: Winnetou..

Hij hijgt in mijn nek….nou ja het is meer zacht gemopper…hij heeft zojuist mijn gloednieuwe computer aangesloten…het verjaardagscadeau van mijn kinderen…ik heb mijn gebruikelijke stomme en vooral naieve vragen gesteld…de vragen die mijn intelligente snelle volwassen nageslacht tot razernij brengen…je moet sterk van karakter zijn om je eigen kinderen verbaal terug te meppen, want je moet al je opborrelende agressie onder de duim zien te houden om tegelijkertijd je plicht te doen en foutloos je stukje te schrijven op een splinternieuw apparaat…waarvoor je alleen maar stinkend dankbaar mag zijn dat ze nog zoiets moois willen investeren in zo,n oud beestje…ik bedoel besje. En zoveel tijd spenderen om mij de digitale wonderen bij te brengen… wonderen die zijzelf met de paplepel meekregen, en ik nog maar moet zien die achterstand op digitaal gebied in te halen.

Ik probeer mijn humeur te repareren door aan de twee heerlijke boeken te denken die op mij wachten: de nieuwe vertaling van Winnetou, een all time jongensboek bestseller, een boek dat tot mijn allereerste leeservaringen hoort… na het veroveren van de avonturen van Harlekijntje.! Ik was een vroeg lezend kind, wat niet doorhad dat dit verrukkelijk wrede verhaal over het Wilde Westen nauwelijks te behappen viel voor een kind van net zeven jaar met leeshonger! Maar ja. Het boek dat op oma,s logeerkamer op het nachtkastje lag…een jongensboek van mijn vader….het was adembenemend. Het verhaal van Winnetou, die in een wig in een gespleten boomstam lag en verhoord werd…als hij niet antwoordde op de door Old Shatterhand of ander witgezicht gestelde vragen….lieten ze de wig in de boom wat dichter knijpen….pijn…pijn…zo gemeen!

Mijn kinderadem stokte….ik kon niet verder lezen…ik geloof dat ik hyperventileerde…na diep zuchten ging ik toch weer verder…het verhaal was zo prachtig en spannend Winnetou….ik kan niet wachten tot mijn adem weer wordt afgesneden!…Het heeft nog jaren geduurd voor ik zo,n spannend boek onder ogen kreeg.

En nu is good Old Winnetou Back in town. De schrijver Karl May is literair gerehabiliteerd als je de chique kritieken leest. En naast mijn bed ligt een prachtige nieuwe uitgave van Winnetou!!!!!