Column 16 juni 2021


Redactie AD
Titel: Cornelia.

De tuin van het Occohofje is door het voortdurende heerlijke weer uitbundiger dan ooit. Wanneer je ,s ochtends je raam opent, komt de volle geur van al die bloeiende bloemen je tegemoet! Als of de tuin de driehonderdtwintigste verjaardag van Cornelia Occo op deze achtste Juni 2021 uitbundig mee-viert! Cornelia heeft deze Hof nog bij leven gesticht. Zij gaf deze plek zelf de naam van de Hof van Barmhartigheid. Zij waS een zakenvrouw, die naast haar zaken veel aan liefdadigheid deed. Bij haar leven kocht ze het stuk grond waarop zij haar Hof wilde bouwen met het door haar bij leven verdiende geld. Die Hof moest plaats bieden aan hardwerkende, maar onbemiddelde vrouwen, die hier hun oude dag mochten doorbrengen. Haar geld moest na haar dood nog wel vijftien jaar doorgroeien, voor de bouwplannen mochten worden verwezenlijkt.

Zo geschiedde en hoewel wij tegenwoordig allemaal spreken van het “Occohofje”, had Cornelia zelf gekozen voor de “Plaats van Barmhartigheid”, hetgeen ook op de gevel staat! Behalve de bouwplannen heeft zij de bouw nooit meegemaakt, zij had haar broer Lucas aangewezen zorg te dragen dat alles in haar geest zou worden verwezenlijkt.

En zo vieren wij, de huidige bewoonsters ieder jaar op 8 Juni de verjaardag van Cornelia, haar verjaardag!
Dit jaar met een High Thea in de tuin. Er was fantastisch entertainment door een dames duo zang en piano, dat ons liedjes uit voorbije en ook actuele tijden liet horen, die bijna tot meezingen uitnodigden, ware het niet dat de ongelofelijk lekkere etageres werden rondgebracht gevuld met home made smulpaperijen, die uitnodigden tot toeslaan! Huismeester NN, ondersteund door Mme.R (wij noemen nooit namen, want voor je het weet vormen zich voor de poort rijen dames, die hier ook willen wonen…) had zich voorzien van een stapel gebruikte mooie oude borden, waarvan hij slim etageres had gefabriceerd, waarop de High Thee werd rondgebracht….Olala!

Eerst als introductie een stimulerend koud zomersoepje. Daarna een oranje drankje, waarmee wij een dronk uitbrachten op onze “founder” Cornelia Occo en waarin een ondeugend scheutje alcohol verstopt zat! En vervolgens werden de ingenieus gemaakte etages rondgebracht, beladen met heerlijke hapjes en zelfgebakken Madeleines, cakejes die in de romans van Marcel Proust al voorkomen! Sandwiches met eiersalade, gerookte zalm, kleine vruchtenkoekjes, chocolaadjes met pepermuntcrème. En dan daarbij oeverloze sloten verse thee!

Af en toe zwaaiden de dames even naar de blauwe lucht, waar wij Cornelia vermoedden die vanaf haar wolk vergenoegd toekeek hoe zij absoluut niet vergeten werd en vermoedde dat haar geboortedag tot in lengte van dagen groots zou worden gevierd!