Column 26 mei 2021


Redactie AD
Titel: Schmink

”Ik was veertien jaar, toen ik voor het eerst iemands haar knipte! Dat moesten we wel geheim houden, want daarvoor was ik nog veel te jong! En dan hadden we met de arbeidsinspectie te maken gehad. Ik ben grondig opgeleid voor mijn werk. Los van de opleiding vond ik een van de leukste dingen het wedstrijdkappen. Je moest een dagkapsel maken en daarna een avondkapsel”

Ik praat met Beppie, grimeur. Ik had het geluk mee te werken aan de televisieshow van Matthijs van Nieuwkerk met de treffende titel “ Forever Young”. Dan is de gang langs de schminkafdeling vanzelfsprekend. In mijn lange werkleven hebben hele generaties beroemde grimeurs mij geschminkt en nu zat daar Beppie die het vak tot in haar vingertoppen beheerst. ‘Ik heb veel televisieseries gedaan. En ook films, zoals de film van Soldaat van Oranje.”

Op de stoel bij Beppie voor de spiegel zie ik hoe zij mijn rimpelhoofd verandert….nou ja, niet echt verandert…maar liefdevol precies goed voorziet van nauwelijks opvallende verzachting van die rimpels, met als kers op de pudding een dot vuurrode lippenstift van Chanel! l Wat een aangename verbetering van mijn oude hoofd. En passant knipt Beppie ook nog even mijn veel te lange haar door de coronasluiting van mijn eigen dierbare kapper .ontstane slonzige krullen tot een perfect geknipt hoofd!

“Jij krijgt natuurlijk veel verschillende mensen onder handen. Zijn er wel eens eh…viezerikken bij?”

Beppie grinnikt: ”Af en toe. Kijk! Dan doe ik ze zó!”Beppie neemt een houding aan, waarin ze een eventuele viespeuk op veilige fysieke afstand toch op zijn mooist voor het scherm kan krijgen.” En wanneer iemand mij niet bevalt…omdat hij lullige dingen zegt over iemand …dan schmink ik ,m ook niet af!”
Hoe behandel je al die hedendaagse behaarde mannen?

“De baarden doen ze meestal zelf. En uitstekende haren knip ik af. Soms geef ik advies. Over een snor bijvoorbeeld :“Heb jij wat te verbergen?”En als ze hem dan afscheren, prijs ik ze: “Tien jaar jonger!” Dan groeit daar op die bovenlip nooit meer een snor!

Ik vertel Beppie van de tijd, dat ik bij Lurelei werkte. Er was een live uitzending en de oude mijnheer Michels, in de jaren zestig nog baas van het bedrijf , waar toen de meeste grimeurs werkten, kwam ons persoonlijk schminken. Wij keken naar het oogpotloodje, dat de oude heer Michels bij zich had. Hij schminkte Jasperien en mij met dat potloodje een paar forse wenkbrauwen. Zodra hij was vertrokken, renden wij naar de kraan om die zwarte boog van ons hoofd te vegen!

Terwijl we een en ander doornemen krijg ik en passant nog een goeie tip van ‘Beppie. “Jij hebt pluizig haar!”

“Ik was het drie keer per week!”

Beppie: “Dat is veel te veel. Weet je wat je moet doen? Na het wassen een beetje bodylotion er in wrijven. Dan gaat het ook niet meer pluizen!”

Ik denk na over Beppie,s leven lang zorgen voor al die mensen, die door haar vak- en niet te vergeten mensenkennis, allemaal opknappen.. “Je bent eigenlijk een echte sociale werkster. Je maakt al die langstrekkende mensen alleen maar mooier met je kennis en ervaring!”