Column 10 maart 2021


Redactie AD
Titel: Stevie.

Teruggeworpen in de tijd, toen we tijdens de uitzending van “Matthijs draait door” eerst aangenaam verrast werden door een optreden van gitarist Harry Sacksioni, die zijn voorkeur voor de muziek van Stevie Wonder mocht uitleven met een optreden met de formidabele band en een beroemde zanger met een collage van Stevie,s bekendste songs.

Ik herinner mij een concert van Stevie in “The Rainbow Hall”, in Londen; een enorme concertzaal, waar we, na gecheckt te zijn door de veiligheidsdienst ( het waren de jaren waarin er in Londen nog wel eens aanslagen werden gepleegd) een voor een binnen werden gelaten. We hadden een weekje vrij van het optreden in de musical “De Kleine Parade” van Wim Sonneveld en logeerden bij onze Engelse vrienden in Londen, waar wij in die jaren geregeld verbleven en dan alles zagen op theatergebied wat er te zien was.

Het was een onvergetelijk concert van Stevie met al die heerlijke gelukkig makende liedjes, die we allemaal mee-humden. Een paar jaar later was ik in New York, waar ik op Zondag altijd een bezoek bracht aan een kerkdienst in de kerk in Harlem, waar de populaire minister Budd zou preken en het enorme gospelkoor zou zingen. Mijn jongste zoon en ik stonden buiten de kerk .in een lange rij te wachten ….. En wie kwam daar aanrijden in zon,n enorme verlengde limo? Jawel…Stevie Wonder! Gekleed in een prachtig goudkleurig kostuum, zijn haar in lange pijpenkrullen, wandelde hij te midden van zijn beveiligers rakelings langs ons heen de kerk binnen! Eenmaal binnen kregen wij boven in de kerk achteraan een plaats, de dominee heette Stevie hartelijk welkom, er was die ochtend nog een wereldberoemde baseballspeler, wiens naam ik ben vergeten die ook een welkomstwoord van dominee Budd kreeg.

En toen begon het gospelkoor van welgevormde dames in paarse pijen prachtig te zingen. Swingend! Veel bezoekers zongen mee…. O boy, wat een onvergetelijke happening was dat!

Ik ben vijf keer in New York geweest. En vier keer naar die kerk in Harlem. Na de dienst gingen we naar “Sylvia”s, voor de lunch van soulfood.

Daar zong dan weer zo,n “barbershop”kwartet, vier heren die ons soulfood swingend begeleidden. Er was één keer ook een soort meezingmoment, Ik heb toen ook nog enthousiast staan zingen…!