Column 24 februari 2021


Redactie AD
Titel: Fuif.

Ik werd op mijn schouder getikt door een overrijpe oudere heer:“Bent u niet dat meisje dat bierflesjes met haar tanden opende?”
Ik stond stil. Meisje…Dat was lang geleden. Ja…dat deed ik wel eens op een feestje.

“U heeft nog steeds mooie tanden.. Kunt U zich dat nog herinneren?”

Mijn gedachtenstroom denderde met de vaart van een raket terug naar het verleden. Naar de zolderfeesten met de bektrekkende zure rooie wijn… de bakken zoute pinda,s. met de jonge mensen van de toneelschool. Met de platen van de Franse Chansons van Charles Trenet die iemand had meegebracht…het licht van de lekkendre kaarsen…
Ik was begonnen met de verwezenlijking van mijn toekomstdromen. Ik bewoonde een echte zolder, de wens van iedereen die in Amsterdam ging studeren. De woningnood was in 1955 al net zo treurig als vandaag. Door omhoogkijkend op zoek naar een leeg raam reed ik op mijn fietsje de grachten langs. Op de Oudezijds Achtergracht had ik beet, het was een oud grachtenpandje, waarin een bedrijf zat.

En de zolder was leeg! Voor water moest ik met een emmertje een verdieping lager. De praktische zorgen schoof ik voor het gemak nog even voor me uit. Ik had met hulp van vrienden mijn povere bezittingen omhoog gekregen: twee grote hutkoffers waarin mijn spullen, kleren en boeken zaten, een bed, een tafeltje en een stoel. En nu gaf ik mijn eerste fuif, met bier en wijn. En zoute pinda,s. En Charles Trenet. De bezitter van zijn platen had ook zijn pickup meegebracht!

Even na de brug over de Damstraat woonde Ramses Shaffy, óók op een zolder, die in de derde klas van de Toneelschool zat. Ik keek op school vol bewondering naar hem op, hij was een voorbeeld en een held…en zo aantrekkelijk!

“Ik ga weer eens een straatje verder”, zei de heer die mij door zijn herinnering het verleden had ingejaagd.´Leuk, dat ik u heb ontmoet. En u hebt nog steeds een goed gebit!”

Ik keek hem na. Hij leunde ook op een stok. Ik voelde met mijn tong langs mijn tanden, jarenlang goed onderhouden door mijn tandarts Daniëlle. En voor bier heb ik tegenwoordig een flessenopener.