Column 30 december 2020


Redactie AD
Titel: Nieuw Jaar

Wanneer ik naar het Waterlooplein loop kom ik langs een stenen tegel met wijze woorden Ze zijn van Baruch de Spinoza, de filosoof die jarenlang in deze Amsterdamse buurt woonde en werkte.

Zoals in deze straten en langs de grachten kleine koperen naamplaatjes liggen met daarop de namen van vrouwen, mannen en kinderen,die hier ooit woonden en die in de oorlog zijn weggevoerd.
“Struikelstenen”worden ze genoemd Op het Waterlooplein ligt op de stoep een stenen maquette met daarop een paar gedachten van Spinoza geschreven Ik kan ze niet letterlijk citeren, maar het komt er op neer “dat je aan kletspraat geen gehoor moet geven, maar ook de mensen die het vertellen niet moet geloven”.

Ik loop door naar de hoek achter het Muziektheater, waar zijn standbeeld staat, in 2008 door burgemeester Cohen onthuld..Het leuke van de tijd, die steeds maar verder verglijdt, dat Spinoza weer helemaal in de filosofische belangstelling staat.

Ik denk ook aan de stralende dag in Mei, dat mijn jongste zoon, amper 5 jaar, met zijn nieuwe fietsje voor mij uitrijdt, Het was zo,n gouden dag vol zon. Mijn jongentje, met zijn borst overlopend van voorjaarsgeluk, riep: “Mam! God is overal!”

Hij was vijf jaar, reed op een nieuwe fiets. en boven zijn hoofd een blauwe lucht met zon en witte wolken. “God is overal!” riep hij uitbundig.
En nu reed hij ook nog een eindje met losse handen!!!! Hij barstte van geluk!

Toen dacht ik weer aan Spinoza en de stenen plaquette op het Waterlooplein. Door Baruch,s uitspraken daarop bleek toch dat er in zijn tijd ook heel wat gekibbel en geruzie, kwaadsprekerij en geroddel onder de mensen was? En hoe modern was Spinoza,s uitspraak over zeventiende eeuwse bemoeizucht en achterklap van mensen.

Ik wens alle lezers, makers en bezorgers van onze krant een hoopvol opwindend geinspireerd nieuwjaar, waarin we de corona wegjagen en we de moed vinden onze bagage weer op te tillen en verder te lopen. Ik wens u allen een gelukkig Nieuwjaar!