column 25 november 2020


Redactie AD
Titel: Corrie.

Zojuist hoorde ik het. verdrietige nieuws dat Corrie van Gorp in haar slaap was overleden. Dat nieuws voerde me terug naar de jaren zeventig, toen wij samen speelden in de musicaL van Wim Sonneveld en Friso Wiegersma “De Kleine Parade”. 400 voorstellingen speelden wij door het hele land, waaraan ook Leen Jongewaard en Barrie Stevens meewerkten. Ik werd op tournee ziek, een gemene nierbekkenontsteking legde mij plat.´Wanneer u nog een kind wilt hebben, moet u nu in bed blijven!”, sprak de dokter. Dus ik bleef in bed….

Corrie , die samen met Beer Bossu en Barrie Stevens door de hele musical héén dansten, nam mijn rol van Mademoiselle Monique tijdelijk over. Haar komische talent kwam toen volop aan bod en Wim Sonneveld engageerde haar voor zijn volgende show. Maar bij Andre van Duin kwam zij als zijn volkomen gelijkwaardige tegenspeelster Mevrouw de Bok als groot komisch talent volledig tot haar recht

In de bus op weg naar de voorstellingvan De Kleine Parade zat zij altijd op haar plaatsje voorin, met gezonde dingen in haar tas. Ze was een vrolijke collega, goedgemutst en je kon onbedaarlijk met haar lachen.En ze was ook lief, geïnteresseerd in collega,s.

Ik denk er aan, hoe weinig echt vrouwelijke komische talenten er hier in het theater rondlopen. Vrouwen die de lach “aan hun k…nt” hebben, door een gebaar of een blik of een stembuiging het publiek doen huilen van het lachen.En aan de basis van dit alles was er ook nog haar professionele opleiding tot danseres Zij begon bij het Amsterdams Ballet, vervolgens tot 1966 bij het Nationaal Ballet bij Sonia Gaskell,

Corrie was er zo een, Het was ook nooit te veel wat ze deed, alles met . een perfecte maar ook natuurlijke timing. Onweerstaanbaar zou ik het willen noemen. Zo,n talent wrikt de lach los bij het publiek, dat zich maar al te graag bijna willoos laat meevoeren in het vuur van een aangestoken lach. Ik denk dat Corrie van Gorp nog lang in onze herinnering zal voortleven.