Column 4 november 2020


Redactie AD
Titel: stoepeten

Het is geweldig te zien hoe mensen zich aanpassen. Nu het openbare leven steeds meer op slot gaat, hoe meer je ziet hoe men van de nood een deugd maakt. Ik liep gisteren door de van Baerlestraat in Amsterdam, daar stuit ik op een gezellig opgetuigd stoep restaurant. Restaurant? Nee, dat is het niet. Hier wordt gekookt! Geen stoel om op te zitten, dat is niet de bedoeling. Hier wordt afhaal voedsel bereid.

Ik kijk nog eens goed en waarachtig, we bevinden ons hier op de stoep van de Brasserie, het eerste ontbijtrestaurant in Amsterdam,in de vroeg jaren tachtig opgericht door twee stewardessen, die op hun wereldreizen goed rondkeken hoe restaurants waren ingericht.

en nu, in coranatijd, stond ik oog-in-oog met Floor één van de twee oprichters Je kon ze indertijd horen discussiëren over de hoogte van de rail rond de bar en andere details , die er aan zouden bijdragen dat iedereen zich thuis zou voelen. De dames serveerden er heerlijke onbijten met scrambled eggs, gerookte zalm, verse sappen, warme broodjes..en andere zaken die essentieel waren voor een prettige sfeer en een omgeving waarin men zich thuis zou voelen,
Vanaf dag één liep het als een trein, je moest lang van te voren reserveren anders kwam je er niet in! Het was “the place to be”, een hotspot waar men met elkaar afsprak

Ik sleepte er al mijn buitenlandse vrienden mee naar toe. In die tijd was ik gaan schrijven, en mijn eerste boek “Nooit meer slank” hebben we in de Brasserier gepresenteerd., gezeten onder een kolossale taart Die begin jaren tachtig was ook de periode van de kookboeken De tijd van de gekookte aardappel, bietjes met een speklapje, lagen definitief achter ons.
Ook Brasserie VAN Baerle beleefde hoogtijdagen, maar wist zich tot op de dag van vandaag te handhaven als de plek waar je heel lekker kan eten.

En nu stond ik daar plotseling oog en oog met Floor, een van de twee oprichtsters van de Brasserie. Hier op haar eigen stoep stond zij met een kok, die heerlijike meeneemhapjes maakte om thuis op te eten. Ook hier een zelfstandig ondernemer, die inspeelt op de mogelijkheid om in coronatijd te voorzien in de behoefte van bijvoorbeeld de werkende mens. die trek heeft.

Een heel nieuwe cultuur dient zich aan, lekker eten thuis! Wij koken voor U!! Alle soorten eten dient zich op deze manier aan: Chinees, Thais, Russisch, stamppotten, alle soorten soep, sandwiches, pannekoeken, Wij halen ons eten van de stoep!