Column 21 oktober 2020


Redactie AD
Titel besmettelijk.

Nu ongeveer de hele wereld de terreur van het coronavirus ondergaat, denk ik terug aan alle besmettelijke ziekten die ik in mijn lange leven heb doorstaan

Het begon natuurlijk met de injecties tegen de pokken, waarvan ik mij alleen de kring lidtekens op mijn kleine beentje herinner Daarna kwam de kinkhoest in mijn leven. Ik was een jaar of vijf. Mijn moeder nam mij mee naar het Zeister bos, waar zij mij tijdens mijn gierend hoesten stevig op mijn ruggetje klopte. Vervolgens waren daar de waterpokken. “Zeer besmettelijk!”riep de dokter en “Niet krabben, dan houd je er lidtekens aan over!” Maar het jeukte zo verschrikkelijk, dus ik krabde tóch…Twee piepkleine lidtekens bleven achter als bewijs, dat ik écht waterpokken had overleefd.

Vervolg kreeg ik dubbele longontsteking in een tijd, dat antibiotica nog niet waren uitgevonden. De koorts liep waanzinnig hoog op, dan was er de crisis. Je ging dan dood. Of de koorts daalde dramatisch en dan had je het overleefd

Ik was vijf jaar en werd wakker toen de koorts daalde. Ik herinner mij de hoofden van mijn moeder, mijn oma en de dokter als de dag van gisteren en ook het kopje boullon en het beschuitje dat ik kreeg

In de oorlog hadden wij drie weken een vluchteling uit Kamp Amersfoort in ons huis verborgen. In het kamp had hij roodvonk opgelopen.Een kennis van mijn moeder kreeg het, en ik ook! Omdat de moffen als de dood voor infectieziekten waren, moest ik naar de roodvonkbarak, zes weken!!! Ik herinner me nog de schilfers van mijn huid, die als sneeuw uit de lakens dwarrelden!l en het smerige eten. Wanneer je je warme eten niet op had smeten ze de pap gewoon over het restje op je bord….God wat was ik blij toen mijn moedër mij na zes weken mocht ophalen, nadat eerst al mijn spullen waren gestoomd

Als klap op de besmettelijke vuurpijl kreeg ik direct na de oorlog hepatitis A, moest zes weken naar bed en mocht heel veel niet eten.Ik zag bovendien zo geel als een kanarie.Ik denk nu, dat ik door al die besmettelijke ziekten ontzettend veel antistoffen heb aangemaakt…..En nu heb ik het nog niet eens over de rode hond en alle griepen en ander besmettelijk klein grut

Lieve lezer, houdt moed. Blijf uw handen wassen en uw mondkapje dragen.Ook dit gaat voorbij!