Column 16 september 2020


Redactie AD
Titel: Razzia.

Het spande er om: zou de voorstelling van het theaterspektakel “Razzia’ doorgaan? Maar na intensief overleg met de veiligheidsregio kwam het verlossende woord. Razzia mocht per voorstelling 425 toeschouwers binnenlaten.

Zo liep de toegestane groep publiek het park binnen, waar de stoelen op corona afstand van elkaar stonden opgesteld. Het was een wonderschone zomeravond met als extra theatraal decorstuk de allergrootste volle maan die beschikbaar was!

Wij zagen en hoorden“Razzia”, het oorlogsverhaal , geschreven door Jan Blei en van muziek voorzien door Barbara Lok en Wim Rebergen, terwijl filmer Klaas Eissens en Anca Blok(beeldende kunst) visueel ondersteuning verleenden.

In een strak geregisseerde voorstelling (Mitchell ten Hove) wordt met “Razzia” een eerbetoon gegeven aan verzetsgroep “ome Willem” en verzetsmanr.Het stuk geeft inzicht in wat er in de oorlog in Vollenhove in die ellendige periode aan goed en kwaad de partijen verdeelde.

Ongelofelijk hoeveel lokaal en regionaal talent hier ien die volop ontroering en betrokkenheid bij het bracht

De voorstelling werd zonder pauze gespeeld, hetgeen de spankrachtalleen maar ten goede kwam. Ik luisterde naar het prachtige orkest,dat de voorstelling heerlijk begeleidde. Het dramatische einde van dit muzikale verslag van die episode uit de tweede wereldoorlog is treurig. Op de dag van de bevrijding is per ongeluk de oude held neergeschoten…s

Wij bevinden ons deze avond in een met geschiedenis doordrenkt landschap, waar de Bisschoppen van Vollenhove vroeger de scepter zwaaiden.Er is mij verteld, dat de oorspronkelijke bewoners van Kalenberg bestonden uit de vrijgelaten lijfeigenen van die Bisschoppen van Vollenhove. Dit alles speelde zich af in de vroege middeleeuwen

Is het niet heerlijk, dat er nog zoveel historisch materiaal bestaat, waar uit creative bewoners naar hartelust de mooiste en spannenste verhalen kunnen peuteren?

Zelf heb ik samen met mijn kinderen in Vollenhove lang geleden bij het voormalige Stadhuis een moerbeiboom gevonden. volgens mij een boom, die uitsluitend in sprookjes voorkomt….!

Ik hoop, dat deze mooie voorstelling wordt opgevolgd door meer kleurrijke stukken, waarin al dat talent zich weer kan manifesteren.
wij komen wel kijken!!