Column 26 augustus 2020


Redactie AD
Titel: Heet.

Het was meer dan warm; het was heet. Nu het is afgekoeld kijk ik terug op een periode, waarin ik met gespreide armen en benen wel eens op bed lag te puffen, dan verhief ik mij van mijn bed en stapte onder een douche, die heel erg zijn best deed mij te verkoelen. Een kalm jurkje hielp mee, zo stapte ik naar buiten, waar een kleine groep bewoners van de gracht bij elkaar stond en met trage stem de hitte besprak. Hun stemmen murmelden op bedaard vriendelijke toon terwijl ze de extreme weersomstandigheden analyseerden. Een kleine grijsaard sprak mij aan:

“Mevrouw, ik zou weleens graag samen met u willen douchen!”
Een beetje verbouwereerd door dit verzoek, antwoordde ik haastig: “Maar meneer, ik heb zojuist gedouched!”

“Wat zegt U?”, riep de grijsaard.

Plotseling maakte zich iets baldadigs in mij los. “Ja! allemaal samen douchen!”, toeterde ik in zijn hardhorend oor. “Komt U maar mee”.

Dat liet de oudere heer zich geen twee keer zeggen. Hij riep over zijn schouder naar de andere oudere mannen : “Kom op jongens! We gaan gezellig met z,n allen lekker douchen!” Hij greep mij nu bij de arm en liet zich door mij voort trekken, in zijn kielzog zeker nog zes andere oudere heren. Zo gingen wij op weg naar mijn douchekabinet.

“Onderbroek aanhouden!”, riep ik nog. Maar deze generatie hield altijd zijn onderbroek aan, wat er ook gebeurde. En ik wilde bij dit experiment niet in opspraak komen. Voor je het weet heb je een slechte naam… We gingen gewoon “lekker douchen” meer niet. En zelf hield ik ook mijn kleren aan, met deze hitte droogde alles vlug genoeg.

Het was fantastisch, een echt schuimend waterballet! Ik sproeide met mijn eigen heerlijke bad schuim royaal in het rond, spoelde ruggen schoon, ook de voeten kregen een beurt.

‘Dit is leuker dan Ajax”, verzuchtte een van de heren, terwijl hij schuim uit zijn oren spoelde. “Mogen we morgen wéér.?”

“De temperatuur gaat dalen.”, riep ik zuinig, ik was bezig wakker te worden. Ik opende mijn ogen, ik lag nog steeds met mijn armen en benen op mijn bed uit gespreid.

Het was – helaas – een heerlijke droom geweest.