Column 29 juli 2020


redactie AD
Titel: boekenpijn

Het ging steeds meer pijn doen, de boeken in dozen, opgeslagen, onbereikbaar. Drie verhuizingen, van zolder naar opslag en de volgende opslag. Er leek geen oplossing. Vrienden vertelden van wegbrengen naar de kringloop. Of neerzetten van zo,n boekenkastje op straat. Een vriendin huurde voor haar bibiotheek een kamer, waar ze af en toe een uurtje ging zitten lezen. Het was allemaal even sneu…

“Doe ze toch weg!””, riepen goed bedoelende vrienden.””

“Wég?”, riep ik vertwijfeld. En hield vervolgens mijn mond om in stilte te lijden. Het klinkt sentimenteel, pathetisch.

“Je hebt ze toch allemaal gelezen?”Ja, dat was het hem nu juist. Ik verlangde naar de inhoud. Naar de verzamelde gedichten van P.A. de Genestet, met dat gedicht over “De Vriend met ijzeren hand. De Plicht!”., met daar in gevouwen het handgeschreven briefje van mijn grootmoeder: “Lees dit en ga dan eindelijk je kamer opruimen!”

En het boek “Door duisternis tot licht”. van de Javaanse prinses Raden Adjeng Kartini. Zij bepleit de oprichting van een Indische Meisjesschool en is dolgelukkig, dat zij de instemming van haar vader krijgt (1912) De prinses sterft jong, in 1925, na de geboorte van haar zoontje. Raden Adjeng Kartini was een van de eerste Javaanse vrouwen, die bezig was met de emancipatie van vrouwen. Haar naam is in het nieuwe Indonesië nog steeds een grote naam.

Ik zit nu voor derde dag op de stoep voor Tim,s Utrechtse Boekenbar en ik zie de voorraad slinken. Veel jonge mensen slepen armen vol boeken weg. In de kelder mogen zes mensen tegelijk zijn, buiten staat een rij wachtenden. Hoezo ontlezing?

Een kleine grijze dame staat verbijsterd te kijken ”O Marjan, wat een goed idee. Ik heb ook zoveel boeken die ik niet meer lees. Hoe moet ik het aanpakken? Hoe kom ik daar van af?”

Mijn zendingsdrang komt boven.”Mevrouw, bel al uw vrienden en kennissen. Bak drie appeltaarten en zet een grote pot koffie. Roep ze op, nodig ze uit! Moet u eens zien hoe snel u van uw boeken afkomt!”

De kleine grijze dame is totaal opgewonden, ze ziet het helemaal zitten!

´ Ik ga meteen naar huis om alles te regelen. Bedankt voor de tip!” En weg is ze.