Column 15 juli 2020


redactie AD
Titel: Nijholt.

De laatste weken breng ik door in het huis in de Weerribben, waar ik ruim tweenenvijftig jaar alle geluk en ongeluk van de wereld heb gekend, waar mijn 5 kinderen en acht kleinkinderen de natuur hebben leren kennen, hebben gezwommen en geschaatst, de muggen van zich af hebben leren slaan en veel door oma zelfgemaakte pruimenjam en bessengelei hebben gegeten….en los van al deze aardse geneugten hebben we hier ook gewoond in het gebied, waar het geslacht van de familie van Willem Nijholt is geboren en getogen. Willem Nijholt, als kleine jongen in wereld oorlog II met moeder en zusje in het Jappenkamp opgeborgen, na zijn tiende verjaardag naar het mannenkamp verbannen, kwam naar het moederland gerepatrieerd met gemiste schooljaren, en toch doorgegroeid naar de status van een van de belangrijktste acteurs van ons land. En ziedaar, naast zijn acteerprestaties danste en zong hij de sterren van de hemel! Last but not least begonnen wij samen de door hem vertaalde en geregisseerde vier eenacters “The two of us)”(Kwartet voor twee)van Michael Frayne te spelen, waarbij ik tijdens zijn regie veel mocht horen over mijn eigenaardigheden als actrice…

“Je bent en blijft een echte cabaretière!HeT LICHT GAAT AAN EN JE sTAAT ER! En dan gaat het licht weer uit en dan ben je weg. Jij kan niet opkomen.En ook niet afgaan!”.

Ondanks mijn onvolkomenheden als actrice hebben we“Kwartet voor twee’ honderd keer gespeeld voor volle zalen.

Tegenwoordig bellen we. Dan bepreken we uitgebreid en schaamteloos onze dooie en nog levende collegae , waarbij wij vaak huilend van het lachen ons verleden uitmelken. En vol ongeduld de komst van zijn nieuwe (derde boek) afwachten. Want schrijven kan hij ook!!!De titel van zijn nieuwe boek? EEN MAN ZET DOOR!

Binnenkort komt zijn derde boek bij uitgeverij Querido uit!

Ik had het geluk tijdens een aantal producties met hem te lopen, zoals in het heerlijke kinderstu Oebele (vanhupsakee) hij als jeune prmier naast Wieteke van Dort en ik als Geesje Zoet, eigenares van een snoepwinkel…Ook in musical De Stunt, van Guus Vleugel en Ruud Bos, was hij jong en mooi en ik slechts een reporter (Marina Modderman)die in een broekpak gekleed vooral op de dames viel….

En toen gingen we met zijn tweeën. vier eenactrs van Michael Frayne spelen, door Nijholt vertaald en ook geregisseerd, waarbij ik van hem ontzettend veel leerde over mijn onvolkomenheden als actrice.

“Jij ben zo,n echte cabaretière! Het licht gaat áán en dan sta je er al. Het licht gaat weer uit. En dan ben je gewoon wég! Je kan niet opkomen en je kan ook niet afgaan!”

Ondanks mijn onvolkomenheden als actrice hebben we “Kwartet voor twee”. (The two of us) honderd keer gespeeld voor uitverkochte zalen….En daarnaast bleven we vrienden. Op het ogenblik bellen we vooral, en raken telefonisch vaak huilend van het lachen bij het bespreken van de eigenaardigheden van onze, vaak dooie en nog levende collegaie EN bedwingen ons ongeduld tijdens het wachten tot zijn nieuwe boek uitkomt!