Column 8 juli 2020


Redactie AD
Titel: Midzomernachtdroom.

Ik droomde. Het was een gelukkige droom. Ik werd zo,n beetje half-wakker, net als de zon, die nog maar nét boven de horizon uitklom. Ik strekte mijn beide armen uit naar de man, die in mijn droom duidelijk in mijn armen had gelegen. Of ik in die van hem. Maar nu was hij weg, hoe ik ook probeerde iets vast te houden van die gelukkige droom. Raar hoor…ik leef al zo,n dertig jaar alleen. wat uitstekend bevalt. De enige mannen die af en toe mijn pad kruisen zijn mijn vier zoons en mijn vier kleinzoons. en niet te vergeten mijn enige schoonzoon, die mij af en toe mee uit heel lekker eten neemt….Deze acht mannen hebben allemaal in hun eigen bedden armen, die naar hen worden uitgestoken.

Ik sla nu mijn benen over de rand van mijn bed. Ik kook een ei, twee minuten, zoals mijn oudste zoon mij heeft geleerd. Ik peins wat. Ik denk aan mijn droomleven, dat nooit zo,n prominente rol in mijn leven had. Maar het is merkwaardig dat ik in mijn dromen steeds vaker happen uit mijn voorbije jaren herbeleef, die mij alsnog innig tevreden stemmen.

Ik hoef er niets voor te doen, het overkomt mij geregeld en zo,n ouwe droom levert steeds weer de hele komende dag een prettig gevoel op. Zoals ik vorige week zestien potten rode bessengelei met een scheutje wodka heb gemaakt…in mijn droom….. iets waar in de familie altijd om werd gevochten….En ik droomde ook, dat ik de bladmuziek van de Wals van Durant terugvond en die heerlijke wals, (die onze pianostemmer na het stemmen altijd vol bravoure met veel pedaalgebuik voor ons ten gehore bracht)een hele ochtend heb kunnen oefenen in mijn droom en zonder dat iemand riep: “hou nou eens op met die stomme wals! Speel eens iets anders!”

En ik zou ook nog weleens willen schaatsen…in mijn droom. Schaatsen heb ik nooit goed geleerd, mijn enkels waren te dun, dat zou maar tot breuk leiden. Mijn oma kon het wel goed, haar antieke Ouderkerkers zwerven nog ergens in de familie.

Paar-rijden, met opa samen, en dan arm in arm. Ze droeg dan ook een mof, voor haar koude handjes. Ik zie dat op de sepia verkleurde foto…Dat was nu een echt gelukkig paar… hun hele leven bij elkaar!

Kom Berk, wat zit je nu maf te dromen….het wordt wel weer zo,n hete dag, misschien wel nog zo,n heetste dag van de eeuw …..terwijl jij van schaatsen droomt!