Column 13 mei 2020


Redactie AD
Titel: Muur

De tuin van het Occohofje is magnifique. Tijdens de Amsterdamse Open Tuindagen komen dan ook altijd veel mensen kijken, hoe prachtig deze historische tuin er bij ligt. Mijn verblijf kijkt uit op de tuin. En ook op de oude muur, die de tuin van de “Hof van Barmhartigheid” (zoals stichteres Cornelia Occo zelf het liefst haar Hof noemde) sinds jaar en dag afsluit. Een muur, die voor het grootste gedeelte schuil ging onder wild groeiende struiken, en bovenop werd bedekt met een dikke laag mos. Maar ik spreek nu van een verleden tijd, tijdens de nu gaande grote onderhoudsbeurt van de linkervleugel van dit achttiende eeuwse gebouw is de oude muur ook aan de beurt gekomen. En vanaf het ogenblik dat gedurende veertien dagen lang een hels gedreun van een motor dat de eerste grote schoonmaak van de muur inluidde, waardoor het mooie metselwerk bloot kwam. Nu werd mijn intense nieuwsgierigheid gewekt. Want er kwam zoiets moois te voorschijn, dat ik mijn ogen er niet meer van kon afhouden! Een stuk oud metselwerk met een soort art deco-achtig patroon werd ontbloot, waaraan nu duidelijk één deskundige heer zich behoedzaam ging wijden. Ik hing er vanuit mijn raam met mijn neus bovenop. Eerst werd de dikke vieze moslaag met spatel en waterspuit voorzichtig verwijderd, daarna werden de oude voegen zorgvuldig schoongepeuterd door dezelfde vakman. Mijn intense nieuwsgierigheidsoffensief zette ik in met een dagelijks zwaaibeleid vanachter mijn raam naar de specialist en vervolgens vroeg ik toestemming om de vakman, die ik nu al enige tijd vanuit mijn raam volgde een paar vragen te mogen stellen.

Zo maakte ik kennis met Jeffrey Pannekeet, 37 jaar oud, zelfstandig ondernemer met een driemanszaak, aangesloten bij de Vereniging van Nederlandse Voegers.

“Ik heb de LTS gevolgd, de opleiding tot metaalbewerker, ik heb daar ook leren lassen. Op dit ogenblik werk ik als onderaannemer bij Jan Vet

.. Ik heb van het voegen mijn specialiteit gemaakt en nu werk ik bijvoorbeeld voor de Monumentenwacht. Oude huizen genoeg!”

-Wat zijn je hobbies in je vrije tijd? Waarmee ontspan jij je?”

“Mountainbiken! In de buurt van Alkmaar, waar ik woon, zijn een paar prachtige parcours. En ik ben dol op Nederlandstalige muziek.”

De koffiepauze is om. Jeffrey gaat weer verder aan Zijn Muur. En ik ga vanachter mijn raam weer op zijn handen kijken. Als een precieze manicure is hij nu bezig met de restauratie van de oude voegen in de muur, die met het prachtige gerestaureerde oude metselwerk van Jeffrey en zijn vakkundige kompanen weer in de oorspronkelijke oude glorie terugkeert. Ik kan er mijn ogen sinds de opnieuw ontdekte schoonheid van de oude muur niet meer afhouden. En mocht U tijdens de Open Tuindagen de tuin willen bezichtigen, let dan ook even op die prachtige Oude Muur van de Hof van Barmhartigheid, Het Occohofje!