Column 8 april 2020


Redactie AD
Titel: skypen.

“Wij hebben de plicht vrolijk te zijn”, sprak de grootste Spaanse dichter van de negentiende eeuw, Frederico Carcia Lorca in de burgeroorlog, waarin hij tegen het fascisme vocht.

Zo keek ik vannacht naar een herhaling van M, waarin Candy Dulfer vertelde van de grote tournee waarmee zij binnenkor t op sjouw zou gaan en het nieuwe orkest, dat met haar mee zou reizen. Alles was afgezegd….en zo stond ze daar in die lege repetitieruimte en moest effe huilen. Maar ze was inmiddels vol ondernemingslust, dacht er over op een avond misschien wel vijf optredens door de avond zou geven, zodat dan steeds kleine toegestane hoeveelheden mensen konden luisteren.

Ik merk, dat overal in mijn omgeving mensen van allerlei slag energiek en vrolijk bezig zijn hun actieradius weer op een ander vlak proberen uit te breiden en dingen te bedenken, waarmee ze op een nieuwe manier hun talent en vaardigheden kunnen inzetten.

Zo is mijn ene musicuszoon, die van de een op andere dag zijn vaste baan verloor, ogenblikkelijk begonnen voor zijn leerlingen van de muziekklas, want de school is gesloten, videolessen maakt, zodat ze online toch de lessen kunnen volgen! Geen tijd te verliezen.

Een van mijn schoondochters, die haar baan gewoon thuis voortzet, en ook haar twee dochters van elf en dertien thuis les geeft. Als ze klaar zijn gaan ze pingpongen. Ook hebben ze een heel oud paardje, daar gaan ze met vriendinnen mee wandelen, want: “We gaan naar een plas, dan kan ze haar voetjes lekker afkoelen in het water!”

Ik schrijf gewoon door, hoewel ik wel veel dromerig voor me uit moet kijken…. want ik moet ook nadenken over de wereld en het lange leven, dat ik al achter de rug heb.

En ik denk aan al die oude mensen, die nu weer fungeren als target, voor mensen, die vinden dat er veel te veel oude mensen zijn. Ik ben zelf ook een oud mens en gisteren moest ik plotseling iets doen, wat ik nog nooit had gedaan. RTL 4 Live wilde dat ik met ze ging skypen om het publiek te vertellen dat er een Platform was opgericht, www.wijencorona.nl; voor oudere mensen die behoefte hebben hun verhalen te ventileren naar de grote wereld.. Ik moest dus skypen. ‘Gelukkig heb ik zoons, die oortjes in mijn oren stoppen, de juiste knoppen indrukken zodat er contact ontstaat met een jongeman, Patrick genaamd. Voordat ik mijn boodschap over het vrolijke platform uitsprak, kon ik even mijn woede als een kwaaie kat uitblazen over de tekst, waarmee ik ,s ochtends uit bed werd gejaagd:

“Die tachtigers hebben geen nut, die gaan over twee jaar toch dood!” Het was een citaat, maar er zijn citaten die niemand mag citeren. Dat mag niet, nooit.