Column 1 april 2020


redactie AD
Titel: Jongensman.

“Alles went, behalve een vent!”, dichtte schrijfster Yvonne Kroonenberg. Maar deze vent zorgde bij mij nu juist voor een bijna dagelijkse gewenning. Vijftien jaar!!!. Ik keek ïedere avond. En wanneer ik ,s avonds moest werken, dan keek ik ,s nachts. Als ik helemaal ergens anders was, op vakantie of .op reis, dan keek ik later “op uitzending gemist” . En ik, moeder van vier volwassen zoons en vier kleinzoons, durf te beweren dat ik kan zien wanneer een man een jongensman is.

Zodra er sprake is van een bal (rond), een veldje, en jonge mannen die virtuoos met die bal aan het donderjagen gaan, en wild enthousiast raken bij het kijken naar geweldige doelpunten van jaren terug, gefilmd uit tien verschillende hoeken, dan herken ik ze, die jongensmannen, met licht trillende neusvleugels en verhoogde toonhoogte in de opgewonden enthousiaste stemmen… allemaal aan het infuus gelegen van het voetbalvirus, en in mijn familiekring is dat vooral het Ajaxvirus. Door dik en dun, geen discussie mogelijk! Ja..misschien moeten we hier zelfs spreken van kokerdenken! Ze raken echt van de wereld en waag het niet om daar tussen te komen.
Ik heb wel eens geschreven: : Al zou ik in de hoek van de kamer een drieling baren tijdens zo,n Europacupwedstrijd, dan zouden ze op noch omkijken. Want als de bal rond is, bestaat er niets anders in de wereld!

Nu lees ik over Klaas-Jan Huntelaar, ook zo,n aardige jongensman. Is hij ook al bezig met: “Wat gaan we nu verder doen?”

Ik weet nog als de dag van gisteren dat hij begon.die enorm grote sterke jongensman die van die onhoudbare ballen het doel inschopte. Hij werd ontdekt als de ultieme goalgetter .In mijn hoofd is hij degene die altijd alledoelpunten maakte.die op de cruciae ogenblikken in de wedsrijd van de bank wordt gehaald om een reddende goal te leveren.

Nu weer terug naar het afscheid van Matthijs van Nieuwkerk zijn unieke programma “De Wereld Draait Door”. Ik vond het magistraal hoe deze authentieke jongensman daar in zijn eentje zat en zijn programma afsloot. Mijn al jaren geleden gestorven grootmoeder had daar een uitdrukking voor: : “C,est un monsieur!”

Maar een voorgevoel vertelt me, dat hij op een dag als een garoeda uit een ei zal kruipen om ons opnieuw te verbazen. Want dat doen jongensmannen. Gek op verrassingen!