Column 4 maart 2020


Redactie AD
Titel: Evelien.

Nieuwsgierig en aandachtig zat de uitverkochte zaal van de Amsterdamse Stadsschouwburg te luisteren naar Evelien Aendekerk, de eerste vrouwelijke directeur van de ‘Stichting Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek”,die het boekenfeest opende

Dat was vorig jaar, 2019. Lieve lezer, ik grijp terug.

Wat er toen gebeurde was meteen een kennismaking met tough cookie Evelien. Freek de jonge, mid-zaals geposteerd, kon het weer eens niet laten en onderbrak Evelien,s betoog met iets noodzakelijks, wat hij aan ons allemaal kwijt wilde.

Maar Evelien liet geen “witje” vallen. Kalmpjes legde zij Freek uit, dat dit de opening van de boekenweek was en dat zij niet van plan was van onderwerp te veranderen! Zodat Freek licht mopperend ging zitten en verder zoet was.

Een jaar later zit ik met Evelien aan de thee om een beetje van dichtbij te zien wie zij is. Ik ben nog steeds nieuwsgierig. Ik heb op google een indrukwekkende cv gelezen. Ze heeft zich breed ontwikkeld, behalve zakelijk is de inhoudelijke kant, de connectie met de jonge mensen, de kunst en de sponsoring van van alles en nog wat dik in orde….toen ik haar werk-levensloop las, hoorde ik het glazen plafond angstig rinkelen

Maar nu wilde ik weten waarmee Evelien haar eigen leeshonger voedt:
“Ik lees van alles. Veel. En van alles door elkaar. Dat deed mijn moeder ook al, alleen had zij een geweldige voorkeur voor boeken met op de omslag een kasteel. Of een revolver! Laat ik het zeggen: wij discrimineren geen genre!

En ook: ik verkoop geen boeken. Wij zijn de Stichting Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek..En let op het Boekenweek geschenk, dit jaar geschreven door Annejet van der Zijl. Heel bijzonder!”
En nogmaals:
Ik verkoop geen boeken. Wij zijn de Stichting Collectieve PROPAGANDA voor het Nederlandse Boek!