Column 15 januari 2020


Redactie AD
Titel: moedermelk.

Je pasgeboren lammetje is dorstig. Dat lammetje is voortdurend dorstig, stoort zich niet aan klok of afspraak. “Nu!”, mekkert het.”Nununu! Ik heb honger. Mama! Ik wil je tiet! Dorst!”

Jij, prille moeder, krijgt de zenuwen. Je bent net lekker bezig om de wereld na de bevalling opnieuw te ontdekken. In de Bijenkorf. Of bij Albert Heijn! Maar waar is een plekje, waar je je hemd kunt optrekken, je bloes open knopen en je boreling aan je tiet…sorry aan je borst…kunt drukken en de gillende honger van je hartendief kunt stillen???

Nu is dit voor deze zevenentachtige jarige grootmoeder al lang geen probleem meer. Ik heb mijn vijf zuigelingen altijd op de meest vreemde plekken aan mijn borst geslingerd om het smartelijk jammeren om melk te stillen en mij heel weinig of geen zorgen te maken, hoe de buitenwereld op mijn vrijmoedig en onbekommerd gedrag reageerde. Ik hebmijn babies gevoed, waar ik ook was. Ik voelde mij altijd apentrots, dat ik dat kon volbrengen, noemde mijzelf stiekem de “Jannetje vijf!”, zoals de boer doet met zijn koe die voor de vijfde keer heeft gekalfd…

Jonge moeders, het Voedingscenrum heeft er iets op bedacht. Het ontwikkelde een stikker met de tekst: VOEDEN KAN HIER!

Met het beeldmerk VOEDEN KAN HIER geven bedrijven en openbare instellingen aan dat jij op hun locatie welkom bent om je kind de borst te geven. Het beeldmerk is te vinden bij o.a. horecaondernemingen, winkels, attractieparken, musea en andere openbare gelegenheden, bijvoorbeeld bij de ingang. Het beeldmerk hangt op een goed zichtbare plek. Borstvoedingsvriendelijke gemeenten die minimaal één borstvriendelijke locatie met het beeldmerk “voeden kan hier” per 50 pasgeborenen heeft, krijgen de titel “borstvoedingsvriendelijk”.

De volgende gemeenten zijn al officiëel “borstvoedingsvriendelijk.”

Ik noem er een paar: Aalsmeer, Ameland, Boxmeer, Zaltbommel, Zutphen, Scherpenzeel, den Haag, Vlissingen, Tiel, Zaltbommel. Maar het zijn er veel meer. En ze liggen over het hele land verpreid. Dit is maar een wilde greep om te laten zien, waar men in een café op deze vrijplaatsen voor dorstige zuigelingen dan weer een duidelijke stikker heeft ge- plakt. Zodat u niet zal overkomen, wat een piepjonge moeder met een kind dat om gelaafd te worden aan de gevulde moederborst luid jammerde, overkwam.

´Gaat u maar naar de kelder, daar stoort u niemand!”

Bovendien kunt u zelf nieuwe plekken aangeven bij het Voedingscentrum, die er dan weer zo,n stikker op de deurpost plakt.