Column 11 december 2019


Redactie AD
Titel: Geflambeerd.

“Partir c,est mourir un peu…”Afscheid nemen is een beetje sterven”. Ja, lieve lezer, dit is dus geen reclame, wee mij! Ik heb een droevig bericht voor u…mijn lievelingsplek om een vorkje te prikken gaat dicht. De enige echte brasserie in Amsterdam “Flo”, sloot gisteren zijn deuren. U bent te laat!

Ik herinner het mij als de dag van gisteren. Een beste vriend van mij belde mij: “Marjan! Er is een nieuw restaurant! Frans! De toetjes! Ze hebben toetjes…Iles flottantes! Soufflé framboise! Crepes Suzettes!” Mijn goede vriend begon bijna te stotteren.

Mijn goede vriend is minstens zo,n grote lekkerbek als ik. Bij het woord Crepes Suzette werd mijn mond heel vochtig . Ja…Ik kwijlde. Vanaf nu moeten we dit alles bij Flo in Parijs gaan eten. Net als de gegratineerde uiensoep, de oesters, de kreeft, de langoustines. Maar dat mag ik van mijn vegetarische. kleinkinderen toch niet meer eten. De toetjes resten ons… Oh la la!

Om u niet in diepe rouw achter te laten, geef ik u hier het recept van de enige echte Franse Crepes Suzette. .U heeft hiervoor nodig: twee eieren, tweeeneenhalf dl melk,100 gram bloem,snufje zout, halve dl. maiskiemolie, eetlepel poedersuiker!

Voor de saus: 100 gram suiker, 20 gram roomboter,sap van 2 sinasappels, sap van een citroen, 30 cc Grand Marnier liqeur, . 2 sinasappels in partjes voor de garnering

Klaarmaken: Maak kleine flensjes van het beslag,houd ze warm. Saus: 100 gram krisalsuiker, 20 gram boter, sap van 2 sinsappels, sap van een citroen. Dit beetje inkoken, zodat het caramelliseert. Leg de flensjes in de saus en flambeer ze met de likeur!

Heel lekker er een bolletje roomijs bij te serveren.

Vrij naar het Kookboek van Brasserie Flo. En dan smullen maar. Bord aflikken mág! En u heeft nog een hele week om het voor Kerstmis uit te proberen!