Column 17 september 2019


Redactie AD
Titel: repaircafé Jeltje.

k rooster een ouwe boterham, Fleng!!! Kortsluiting. Ach…mijn prachtige ouwe broodrooster, met plaats voor twee boterhammen, de zelfverdiende glorie van mijn keukenblok, laat het leven en neemt alle apparaten die op stroom functioneren met zich mee. Gelukkig is er iemand die de meterkast weet te vinden en zorgt dat alles het weer doet….Behalve dan mijn heerlijke broodrooster…die er plotseling erg verlept uitziet…

Gelukkig heb ik een vriendin, die altijd raad weet. Altijd. Ook nu. “Ga er mee naar ons Repaircafé Jeltje. In oud West. Daar zitten we iedere eerste vrijdag van de maand, klaar. Het café wordt bemand, of liever gezegd be-vrouwd door vooral zeer jeugdige personen, vaak van de interessantste tattoo,s voorzien, hip gekleed en begiftigd met allerlei technische vaardigheden, die borg staan voor de meest waanzinnig succesvolle reparaties. Ook twee dames achter naaimachines zijn aanwezig.

Mijn vriendin Anita is daar de “floormanager”, ontvangt mensen die met kapotte spullen binnenkomen, wijst ze de weg, schenkt koffie, is alom aanwezig als vraagbaak voor problemen….

“Wat denk je? Maakt mijn doorgebrande broodrooster nog een kans?”, vraag ik mijn vriendin.

“Kom langs
Dat ga ik doen. Ik denk aan de kast vol stukke spullen, mobiele telefoons, afstandsbedieningen, speelgoedautootjes met drie wielen, ook losse wielen van Dinky toys ( zijn die niet ontzettend veel geld waard???), een schop zonder steel, een antieke bandrecorder, een antieke platenspeler (die zijn tegenwoordig toch weer helemaal “in “? Ook een ouderwetse draaitelefoon, waar de kleinkinderen mee speelden…een ochtendjas zonder knopen, losse knopen in een blikje, een vlieger zonder touw, één rode kaplaars, een heel klein geel kaplaarsje….

Peinzend kijk ik naar die puinhoop van afgewerkt en uitgediend leven. Wacht…die oude grammofoon…Ik vis hem tussen de rest uit. Er worden toch ook weer langspeelplaten gemaakt? En verkocht? Ik heb op zolder zelfs nog een stapeltje lievelingsplaten liggen? Annie Ross? Minnie Ripperton? Ik beweeg de lamgeslagen arm van de ouwe grammofoon….Zal ik er aanstaande Vrijdagavond maar eens mee naar het Repaircafé Jeltje trekken?

“Wat zit je daar nou te doen, Moes?” Een zoon kijk verbaasd naar zijn moeder, die op de grond zit met een kapotte grammofoon in haar arme.
“Ik mijmer”, zeg ik zacht, ik hoor in mijn hoofd de hoge noten van Minnie Ripperton die ik probeerde mee te zingen. Ik zit hier op de grond tussen de vrolijke resten van intens leven.

‘Dat ding is toch kapot?”

“Ik laat ,m maken!”, zeg ik plotseling vastbesloten. “Vrijdag neem ik ,m mee naar Repaircafé’Jeltje!. Daar kunnen ze alles maken!”

‘Mam! Je bent niet goed snik. Je kunt alles wat je wilt toch ook op You Tube horen?”
“Nee schat, Dat is niet hetzelfde!”