Column 24 juli 2019


Redactie AD
Titel: Heet

Ik ben gestrand. Gek gemaakt door de berichten op de radio die voortdurend roept over wat je als oud mens allemaal moet doen en laten om geen last te hebben van de enorme hitte. Die er aankomt. Want nu zit ik nog in een koele kamer bij een zoon, die mij boterhammen met Amsterdamse ossenworst en koppen heerlijk koffie serveert om mijn leven dragelijk te houden. En om de ondraaglijke hitte voor te zijn, ben ik bij de zoon die halverwege de kop van `Overijssel woont ,gestrand. Want de column moet voor twaalf uur worden verzonden, anders krijg ik op mijn kop. Of ze gaan me bellen. En mijn oude Nokia is gejat, of ligt ergens in een vreemd bed of onder een kussen, en is allang leeg, dus ze kunnen bellen wat ze willen, ik kan geen antwoord geven…
MIJN ZOON, DIE EEN TWEEDE BEKERTJE KOFFIE NAAST ME ZET, LEEST HET LAATSTE HITTERAPPORT VOOR`; `CODE `ORANJE IN HÈt HELE LAND, ALLEEN OP DE WADDEN IS HET CODE GEEL.” Van schrik gaat de computer van mijn zoon, die ik even mag lenen, nu HOOFDLETTERS’ tikken.

“ De temperatuur stijgt tot 34 graden.” Ik hijg. Dit is ongezond weer voor oudjes.
“Het nationale `hitteplan van het RIVM is van kracht. `’ Geen koffie en thee” roept `Hilversum. Ga bij een ventilator zitten. Eet een waterijsje.”
Ik heb net twee koppen koffie op.
Mijn zoon blijft voorlezen: “ Er staat ons nog meer te wachten. Woensdag wordt het 38 graden en Donderdag 39. Vrijdag ook nog tropisch!” Hij reikt mij nu een levensreddend waterijsje aan. Ik hijg nog steeds.

Mijn zoon: “ Wegen worden afgesloten. Asfalt smelt. Hier en ook daar’.
Mijn zoon legt een natte theedoek in mijn nek. “ Code oranje houdt in , dat er grote kans is op gevaarlijk of extreem weer. Waarbij de impact groot is en er kans is op schade , letsel of veel overlast.
“Zinderend heet. De kans is groot dat het hitterecord van 1944 sneuvelt`’. Ik snak naar adem en denk aan mijn oude vriendin, vrouw van een tropenarts. Zij woonde een jaar in Burundi, Afrika. Het was daar constant veertig graden. Een keer per week kwam er een tankauto met water uit het Victoriameer. Daar moest zij het een hele week mee doen; wassen en eten koken, kortom alles.

Het kan altijd erger.