Column 10 juli 2019


Redactie AD
Titel: Kwakoe.

Na Keti Koti, (dag van de bevrijding) start op 13 Juli in het Nelson Mandela Park in Zuid-Oost Amsterdam het Kwakoe Festival, het grootste multiculturele Festival in Nederland met meer dan één miljoen bezoekers Nu de geschiedenis, die niet in de geschiedenisboeken in ons land werd beschreven, eindelijk duidelijk is geworden en de viering van de beëindiging van de slavernij (1863) officiëel wordt herdacht, wordt er feest gevierd. Op 21 Juli wordt er in het Nelson Mandelapark Roze Zaterdag gevierd en op 27 Juli is het Moluksedag. En op 19 Juli geeft Joyce Brown met haar Incognito,s een concert.
Dichter Otti (pseudoniem van Dr. Otmar Wikkeling) heeft een schitterend gedicht geschreven ter gelegenheid van die herdenking, ook vertaald in het Sranan.
Verbroken ketenen  – Keti Koti
Nu ben ik mijn eigen neger  – Now mi na mi egi nengre
Wie zal mij nu commanderen te wachten –  O soema sa kon poti mi foe wakti
Misbruik maken van mijn krachten –  Pre-pré nanga mi krakti
Mijn gedachten blokkeren –  kokro mi prakseri
Mijn geest volledig domineren –  Teki mi jeje beri?
Neen vriend, ik ben mijn eigen neger –  No brada, mi na mi egi nengre

Mi na mi egi nengre  – Ik ben mijn eigen neger
Esde joe ben kan tai mi wani  – Mijn wil kon je gisteren slopen
Seri mi lek” ala joe tra sani – En mij naar believen verkopen
Ma bigin foe tide – mi a bi getoigi  – maar vanaf vandaag – ik heb getuigen –
Mi jeje n,e boigi –  zal mijn geest niet buigen

Zo laat Dichter Oti de slavernij met trots geheven hoofd achter zich.

En het is allemaal nog zo kortgeleden . In 1998 sprak ik met mevrouw Dina Maatstaf, toen 85 jaar.”Mijn moeder kwam op haar twaalfde jaar van de plantage naar de stad, zij is nog slaaf geweest. Zij kwam van Commewijne, mijn vader van Domburg. En schrijfster en programmamaakster Sonia Garmers, uit Curacao, had een grootmoeder Jaja, zij is 88 jaar oud geworden. Zij had het vrijheidsbriefje van haar moeder in haar bezit….